Életmód

2017.08.27. 13:40

A finn gasztronómia előnyei felnőtteknek és babáknak Donászi Franciskától

TAPOLCA Finnországban nem olcsó az élet, de könnyebb egészségesen élni, mert eleve szinte csak olyan élelmiszerek közül lehet választani az üzletekben. Erről és sok másról is mesélt lapunknak itthoni családlátogatásakor egykori kolléganőnk, Donászi Franciska, aki négy éve él Finnországban férjével.

Tóth B. Zsuzsa

Mióta pedig az egyéves kisfiuk, Misha is megszületett, Franciskának még nagyobb rálátása van az ottani élelmiszerekre, ételekre. Azt mondja, már a babavállalás döntésének idejében elkezdtek figyelni az étkezésükre, előtérbe helyezve a zöldséget, gyümölcsöt, fehér húst. Mivel pedig Misha tejfehérje-allergiás, a születése óta még inkább résen kell lenniük az étkezést illetően. Franciskáéknál finn férje főz, Sakari ugyanis szívesen forgolódik a konyhában, viszont az összes többi házimunka Donászi Franciskára hárul.

Az édesanya azon van, hogy kisfia a lehető legegészségesebben nőjön fel, úgy, hogy a finn és a magyar konyhát is ismerje, kedvelje. Misha ételébe, italába nem kerül cukor, más édességet sem kap. A finnek hétközben egyébként sem adnak azt a gyerekeknek, csak szombaton. Arról még nem döntöttek a szülők, hogy ezt az elvet osztják-e később, Franciskának kevésbé szimpatikus. A Lappföldön élő család gyakran rénszarvashúst fogyaszt, bogyós gyümölcsökből készül mellé a szósz. A tradicionális magyar, valamint finn ételeket is szeretik, de utóbbiakat részesítik előnyben inkább. Sakari Budapesten járt egyetemre, így volt alkalma megismerni a magyar konyhát. Franciska szerint a finn ételek viszont sokkal egyszerűbbek, kevésbé fűszeresek, zsírosak.

A négy éve Finnországban élő Donászi Franciska Mishával a tapolcai tóparton. A nyáron hazalátogattak a nagymamához, nagynénihez mindannyiuk örömére Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Azt mondja, Finnországban élve jobban érzi magát, az ételek nem terhelik meg a gyomrát, epéjét. A magyar fehér kenyerekkel szemben ott a rozskenyér és a barna kenyér dívik, többnyire szárnyast fogyasztanak és sok halat, marhahúst, valamint sok krumplit és répafélét. Egyre többen hódolnak a vegán étrendnek.

Az üzletek nagyon jó minőségű élelmiszert kínálnak, finomak a tejtermékek, valamint igazán sokféle zöldség kapható. Nem kell attól tartani, hogy vizezett a tej, lejárt a szavatossága a sajtnak, az üzletekben ügyelnek az ilyesmire. Sok mentes élelmiszer kapható, például laktózmentes, gluténmentes, ráadásul ha drágábbak is a többinél, nem sokkal.

Érdekes, hogy ott sokszor a főétel mellé szendvicset esznek, nem csupán kenyeret. A pizzára pedig még kebabhúst, fokhagymát, sőt, akár kéksajtot is tesznek.

SÁRGARÉPA ÉS ÉDESBURGONYA AZ ELSŐ

A Magyarországon kelendő pépek helyett Finnországban az egyébként is népszerű, a kifejezetten a kisbabáknak készült zabkását adott Franciska Mishának gyümölccsel. Mivel télen kaphatta az első gyümölcsöket a baba és az alma nem ízlett, az üveges gyümölcsszószokkal kényeztette az édesanyja. Az áfonyás bevált, de náluk csipkebogyós is kapható. Finnországban sárgarépával és édesburgonyával kezdik az anyukák a hozzátáplálást. A mi szokásainkkal ellentétben céklát csak egyéves kora után kap a baba, sütőtököt pedig egyáltalán nem kínálnak a kicsiknek. Lazacos és rénszarvashúsos bébiételek kaphatóak, és Misha szívesen fogyasztja a zöldségeket is, nem válogatós.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!