Hírek

2017.08.27. 19:00

Legyőzhetőek a vírusok? Érdemes ismételni a védőoltásokat!

AJKA Kimagaslóan jó a hazai átoltottság, így gyermekkori járványok kialakulásától nem kell tartani Magyarországon az infektológus szerint.

Marton Attila

Miközben az Egyesület Államokban és már néhány európai országban is egyre többen hisznek az oltásellenes mozgalmak által terjesztett, az orvostudomány által rendre megcáfolt tanoknak, itthon kevés követőre talál ez az irányzat.

- A tévhitekkel ellentétben az aktív védőoltásoknak - amikor a vakcina tartalmazhat a betegségre jellemző kórokozót - a később kialakuló allergiára, autizmusra nincs hatása. Számos jól ellenőrzött tanulmány bizonyította ezt, 2004-ben például több tízezres populációt vontak be a vizsgálatokba Amerikában, hangsúlyozza Makkai Erzsébet, az ajkai Magyar Imre Kórház infektológiai osztályának vezetője.

Számos, korábban halált vagy maradandó egészségkárosodást okozó kórokozót sikerült visszaszorítani a védőoltásoknak köszönhetően az elmúlt évtizedekben. Manapság ezeket a kórképeket - például a diftériát, amelynek halálozása még a 20. század elején is magas volt - mára sokan hajlamosak elbagatellizálni azzal, hogy ezek a járványok nem fordulhatnak elő - holott a védőoltások beadása nélkül ugyanúgy megismétlődhetnének, mint évtizedekkel ezelőtt, magyarázza a szakember. Az infektológus arról is beszélt, Magyarországon olyan mértékű az átoltottság, hogy gyermekkori járványok nem törhetnek ki.

Makkai Erzsébet Fotó: archív

A felnőtteknek azonban érdemes a gyerekkorban kapott védőoltásokat ismételten beadatniuk. Makkai Erzsébet felhívta a figyelmet, a baktériumok az antibiotikus kezelések mellett egyre inkább alkalmazkodóbbakká válnak, emiatt szükséges, hogy a szakemberek újabb antibiotikumokat fejlesszenek ki: ezek a kutatások egyelőre kevés sikert hoztak, ám ennek ellenére világjárvány kitörésétől nem kell tartani, mert a tudomány lépést tart a mikrobák változékonyságaival. Az osztályvezető elmondta, a szakemberek új védőoltások kifejlesztésén, például a kullancs okozta Lyme-kór elleni vakcina létrehozásán is dolgoznak, egyelőre azonban még nem vezetett eredményre ez a munka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!