Belföld

2017.08.29. 07:45

Vlagyimir Putyin Budapesten

Havasi Bertalan elmondta: Budapest nemzetközi sportváros, a vizes vb sikeres megrendezése után újabb rangos sportesemény veszi kezdetét a magyar fővárosban.

A kormányfő valamennyi sport- és állami vezetővel tárgyal, aki a világbajnokság kapcsán Magyarországra utazik, köztük Vlagyimir Putyinnal, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség tiszteletbeli elnökével, Oroszország elnökével - közölte a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A jövő év legelején, januárban megindul az építkezés Pakson, a Paks II. atomerőmű építését "nem állíthatja meg most már semmi"- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn újságíróknak Budapesten, miután Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt a cselgáncs-világbajnokság kezdetére a fővárosba látogató Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) tiszteletbeli elnöke érkezik a budapesti cselgáncs-világbajnokságra Orbán Viktor miniszterelnök társaságában Fotó: MTI

Szijjártó Péter a megbeszélésről elmondta: új döntéseket nem hoztak, a korábban meghozott megállapodások végrehajtását tekintették át.

Úgy látják, hogy "a korábban meghozott közös döntések gyümölcsei kezdenek beérni", pozitív eredményei, hatásai kezdenek látszani.

A miniszter kifejtette, hogy az orosz elnök és a magyar miniszterelnök találkozóján is megerősítették, ami vasárnap hangzott el Süli János tárca nélküli miniszter és az orosz Roszatom cég elnökének tárgyalásán, hogy az EU-s eljárások elhúzódása miatti 22 hónapos csúszás után a jövő év legelején, januárban megindul az építkezési folyamat Pakson. A beruházás teljes összege 12 milliárd dollár, és hétfőn is megerősítették, hogy ebből 5 milliárd dollár értékű munkát magyar vállalatok végezhetnek el, tehát a 40 százalékos arányhoz tartja magát az orosz fél - hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!