Sport

2017.08.29. 17:35

Pro Civitate díjjal jutalmazták Kű Lajost, a Videoton egykori kiváló labdarúgóját

SZÉKESFEHÉRVÁR Nem mindennapi pályafutás áll a korábbi támadó középpályás mögött, a kontinenseken átívelő életutat kivételes sportsikerek kísérték végig. Az örökifjú Kű Lajos nyugdíjas éveiben sem pihen, minden energiájával a Kárpát-medencei magyar diáksport felemelkedésén dolgozik.

Krebsz András

Az olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnoki 4. helyezett hajdani labdarúgó a jelenlegi egyetlen élő magyar, aki BEK-döntőben szerepelt. A 69 esztendős Kű Lajos a Ferencvárosban Albert Flórián, míg az Egyesült Államokban Eusébio csapattársaként rúghatta a bőrt.

- Mit jelent önnek ez a díj?

- Egy kitüntetés mindig az ember munkájának az elismerése. Külön öröm volt ezt a díjat a szülővárosomban átvenni. Budapest a világ legszebb helye, de a szívem csücske Székesfehérvár, én itt vagyok otthon.

- Tizenkilenc évesen a Videoton színeiben mutatkozott be az első osztályban, de igazán a Ferencváros csapatában teljesedett ki.

- Az anyaegyesület örökké kedves egy labdarúgó számára. Fehérváron lettem NB I-es focista. A Ferencváros viszont a magyar labdarúgás „Nemzeti Színháza", a nemzet csapata. Mindkét egyesület ugyanolyan kedves a szívemnek.

Kű Lajos nem pihen, magas hőfokon izzik, s dolgozik a Kárpát-medence fiataljaiért Fotó: Molnár Artúr

- 1974-ben távozott a fővárosi zöld-fehérektől, majd 1977-ben disszidált. Mi történt, hogy az ország elhagyására szánta el magát?

- Az MLSZ-ben közölte velem Kutas Pista bácsi, hogy letöröl a magyar labdarúgás térképéről. Grosics Gyula segített rajtam, de ő is csak a harmadosztályú bajnokságban tudott nekem helyet biztosítani. Ekkor döntöttem: piros útlevéllel, 48 órás jugoszláv pecséttel, cipővásárlás címszó alatt átléptem a határt. Jugoszláviából Olaszországba, onnan pedig egy drótkerítésen keresztül Svájcba szöktem, ahol Pázmándy Péter biztosított nekem edzéslehetőséget.

- Egy belga katonaválogatott elleni edzőmérkőzésen figyelt fel Önre Bruges polgármestere, aki akkoriban az FC Bruges főrészvényese volt.

- Michel Van Maele vitt Belgium legnépszerűbb csapatához, ő lett a legnagyobb jótevőm: az üzletházában lakhattam, elintézte a kétéves eltiltásom egyévesre mérséklését, a menekült státuszom megkapását, és nem utolsó sorban édesanyámat is ő hozatta ki hozzám.

- A belgákkal a Juventus csapatát is kiejtve beverekedték magukat a BEK-döntőbe, az eltiltása éppen a Wembleyben rendezett finálé előtt járt le. Van Önben hiányérzet, amiért nem sikerült elhódítaniuk a trófeát?

- Megérdemelten győzött 1-0-ra a Liverpool, ám minket is megtapsolt a publikum. Magyarországon a televízió élőben közvetítette a találkozót: Vitray Tamás nem mert a nevemen szólítani, annyit mondott, a tízesnél van a labda. Történelmet írtunk, hiszen belga csapat sem előtte, sem utána soha nem jutott be a legrangosabb európai kupasorozat döntőjébe.

- Közel tizenöt esztendeje dolgozik az Aranycsapat Alapítvány elnökeként. Mik a tapasztalatai?

- Nap, mint nap a csodák csodáit élem meg. A célunk a nemzeti összetartozást erősíteni a fiatalokban, hiszen ők jelentik a jövőt. A mottónk: hittel, sporttal és kultúrával. Már túlléptünk a történelmi Magyarország keretein, eljutottunk a tengerentúlra is.

- Az elmúlt évek során többször is azt nyilatkozta, Ön a világ legboldogabb embere. Ma is ugyanezt mondaná?

- Egyértelműen! Minden percét élvezem az életnek - zárta gondolatait a több mint 100 országban megfordult Kű Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!