Sport

2017.08.30. 18:55

Benke lemarad az Eb-ről, de várja a vb-selejtezőket - A ZTE KK játékosa bízik a válogatottban

ZALAEGERSZEG A holnap kezdődő férfi kosárlabda Európa-bajnokságra utazó magyar válogatott keretébe már nem került be Benke Szilárd, a Zalakerámia-ZTE KK kosarasa, aki ugyan szeretett volna ott lenni társaival az Eb-n, ugyanakkor nem érte meglepetésként sem a kapitány döntése.

Kerkai Attila

Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány kedden este hozta nyilvánosságra annak a 12 játékosnak a nevét (lásd a szomszédos cikkben), akikkel Kolozsvárra utazik a magyar férfi válogatott. A Zalakerámia-ZTE KK fiatalja, Benke Szilárd is egyike azon kosarasoknak, akik végigcsinálták a közel kéthónapos felkészülést, játszottak a felkészülési mérkőzéseken is, de végül itthon maradnak.

Benke Szilárd visszatér a ZTE KK-hoz, aki a képen vele együtt látható körmendi Ferencz Csabával végigcsinálta a válogatott felkészülést. Ferenz utazik az Eb-re is - Fotó: Katona Tibor

- Nagyon csalódott most? - kérdeztük Benke Szilárdot, aki szerdán már hazafele, szülővárosába, Kaposvárra autózott a kecskeméti edzőtáborból.

- Nem ért meglepetésként a kapitány döntése, de egyébként is, már a felkészülés elején velünk, a keret fiatalabb játékosaival megbeszélte, hogy milyen szerepet szán nekünk - válaszolta Benke Szilárd. - Az edzőmeccseken sokat játszottunk, hiszen azt is elmondta, hogy az őszi vb-selejtezőkön viszont már számít ránk. Igen, jó lett volna ott lenni az Eb-n, ugyanakkor a fentiek miatt nincs bennem csalódottság.

- Együtt készült a csapattal, belülről ismeri az együttest. Milyen csapatunk lesz az Eb-n?

- Csapatként fog nagyon jól működni. Senki nem vár tőlünk semmit, ugyanakkor megmutathatjuk, hogy ott vagyunk az Eb-n és mi is tudunk kosárlabdázni. Reális cél lehet a csoportból történő továbbjutás, de ehhez két győzelem mindenképpen kell majd.

- Hanga Ádám a varsói tornán már játszott. Az ő jelenléte mekkora pluszt adhat a csapatnak?

- Nagyon sokat. Ő Európában ismert játékos, támadásban és védekezésben egyaránt. Abszolút vezérszerep lesz az övé csapatunkban. Szó volt róla, hogy a nyáron az NBA-be megy, akkor nem lenne most ott az Eb-keretben. Most viszont ott van és ez a fontos.

- Az Eb-re nem utazik, de készenlétben kell-e állnia tartalékként, vagy jöhet a pihenés?

- Beszéltem Bencze Tamás vezetőedzőnkkel és a klub érdeke is, hogy minél előbb bekapcsolódjak a ZTE KK munkájába. Ez így is lesz, de nem azonnal. Pár nap pihenésre most szükségem van, s ebben egyetértettünk. Hosszú volt az előző szezon, rövid a nyár, aztán jött a kéthónapos válogatott munka sok-sok edzéssel és utazással. A jövő héten már Egerszegen edzek.

A ZTE KK pénteken 17 órától játssza újabb edzőmérkőzését, amikor Körmenden a Levicével találkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!