Sport

2017.08.31. 13:30

Komoly változások elé néz a pápai kosárlabda

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének döntése értelmében a 2017-2018-as szezontól megváltozik az NB I/B-s bajnokság csoportbeosztása és lebonyolítása.

Haraszti Gábor

A korábbi kelet-nyugat rendszer helyett idén a legutóbbi szezon helyezéseit figyelembe véve piros és zöld csoportra osztotta a mezőnyt a szövetség. A változások természetesen a Motax-Pápa KC csapatát is érintik, mely lehetőségeihez mérten igyekszik a változásokhoz alkalmazkodni. Az egyesületen belül is voltak átalakulások a nyár folyamán, Vajda József szakmai igazgatóként, klubmenedzserként tevékenykedik tovább, a felnőtt csapat irányítását pedig dr. Vajda Balázs veszi át, munkáját Kálmán László segíti - tudtuk meg Hernádi Tamás elnöktől.

- Új ellenfelek várnak ránk az idei évben, ráadásul jóval többet is kell utaznunk, öt fővárosi csapat mellett többek között debreceni, tiszaújvárosi, egri és salgótarjáni riválissal is találkozunk. Örülünk, hogy egyesületünk továbbra is az NB I B csoportjában pattogtathat, ugyanakkor tisztában vagyunk a korlátainkkal is, épp ezért idén a korábbinál is nagyobb hangsúlyt kívánunk fektetni az utánpótlás-nevelésre - mondta Hernádi Tamás.

Az új edző, Vajda Balázs munkáját Kálmán László (8-as számmal, balra) segíti
Fotó: Penovác Károly

Vajda József szakmai igazgatóként igyekszik a klub hasznára lenni, mint elmondta, terveik szerint már tízéves kortól kezdik el építeni utánpótlás-bázisukat. - Az eddigi U11, U12, U14, U16, U18, U20-as csapatok mellé szeretnénk egy U10-es csapatot is kiállítani, hogy minél korábban elkezdhessünk a fiatalokkal foglalkozni és csapattá kovácsolni őket. Utánpótlásunkban számos tehetség pattogtat, őket szeretnénk idővel a felnőtt csapatba is beépíteni, de nagyon megnehezíti a dolgunkat, hogy a középiskola elvégzése után egyetemre mennek - többségük Budapestre -, így sajnos az érettségi után már csak kevesekre számíthatunk. Ennek ellenére a szeptemberben induló szezonra négy pápai fiatal is bekerült a felnőtt csapat keretébe, Domján Ádám, Kasza Krisztián, Présing Áron és Schveighoffer Péter lehetőséget kap, hogy a felnőttek között harcolhassanak a játékpercekért.

A csapat frissen kinevezett edzője, dr. Vajda Balázs kifejtette, a versenykiírás értelmében az A csoportos együttesek U23-as csapatai nem eshetnek ki, így megtörténhet az is, hogy a 14 fős mezőny 9. helyen végzett felnőtt csapata lesz a kieső, így helyezésben konkrét célt egyelőre nem fogalmaznak meg.

- A fiatalok mellett a rutinos, sok csatát megélt játékosokra is alapozunk a következő szezonban, bízom benne, hogy ennek a két generációnak az egészséges elegye sikeres lesz. Céljainkról részletesen még nem beszélnék, ugyanis sok az új csapat, a mi keretünk is formálódik, erre pár fordulót követően lesz érdemes visszatérni. Ami biztos, hogy a játékstílusunkban lesz változás a korábbi évekhez képest, az atletikusság mellett szeretnék egy megfelelő kombinatív játékot is viszontlátni a pályán. Eddig is álltunk a kihívások elé, nincs ez másképp most sem - zárta mondandóját a vezetőedző.

A felnőtt csapat szeptember 17-én kezdi meg bajnoki szereplését Debrecenben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!