Sport

2017.09.02. 15:25

Egyre népszerűbb a lovasíjászat - Kassai Lajos Barnagon képzi az utánpótlást

BARNAG - A lovasíjászat olyan magyar harcművészet, sport és hagyományőrző tevékenység, amely a test és lélek egészségére egységként gondol. Követői számára egy életforma, egy jól működő közösségben.

Molnár Sándor

Tizenhatodik alkalommal rendezett világkupa fordulót augusztus 26-án a Kassai Lovasíjász Iskola Szmrecsányi Törzse, akik évente két alkalommal tartanak hasonló viadalt a barnagi pályán.

Csaknem ezeréves Csipkerózsika-álmából Kassai Lajos ébresztette fel a lovasíjászatot az 1980-as években. Ő volt az, aki kidolgozta a szabályrendszerét, létrehozta az első központot az országban és elkezdte terjeszteni a világban ezt az ősi lovas versengést. A Kassai Lovasíjász Iskola tíz sportegyesületből áll a Kárpát-medencében, amelyből az egyik a Szmrecsányi törzs. Szmrecsányi Márton törzsfő 2009-ben költöztette át Tahitótfaluból a csapatát Barnagra. Itt található az egyik legnagyobb gyereklovasíjász csapat is az országban. Hetente kétszer tartanak edzéseket. A csütörtökin a kezdők, a szombatin a haladók és a gyerekek vesznek részt. Ajkáról, Veszprémből, Csopakról, Füredről és Tapolcáról is járnak a törzs foglalkozásaira.

A lovasíjász küzdelmek során a lovasok kilenc versenyvágta alatt annyi nyílvesszőt lőnek ki, amennyit csak tudnak. 20 másodpercnyi idő áll rendelkezésükre egy-egy vágta során, hogy a 99 méter hosszú pályán minél többször eltalálják a 90 centiméter széles céltáblát.

A hagyományok, a lovak és az íjászat kedvelői közül egyre többen űzik ezt a sportot határainkon túl is.

- Világszerte egyre népszerűbb a lovasíjászat. Az iskolának több nemzetközi bírója lett, nemcsak hazánkban, hanem Ausztriában, Kanadában, Amerikában, Franciaországban, Dél-Afrikában és Kínában is. Hódít a Kassai-féle lovasíjász módszer. Népszerű még Malajziában, Koreában és Dél-Amerikában is. Nagyon tetszik mindenkinek, ezért robbanásszerűen kezdett el terjedni az elmúlt években, de mi magyarok vagyunk a vezetők - fogalmaz Szmrecsányi Márton, aki elmondja még, hogy hazánk 2014-ben rendezett világbajnokságot, amelyen 22 ország indulói vettek részt 60 versenyzővel. Az első kilenc helyen magyarok végeztek és a vb-t Kassai Lajos nyerte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!