Hírek

2017.09.01. 16:25

A teke sikeres sportág, de egyre kevesebben űzik

TEKE A hétvégén beindul a teke csapatbajnokság, a nőknél egy osztályban, a férfiaknál négyben. Zala megye nagyhatalomnak számít a sportágban, minden osztályban ott találhatók a megyei együttesek. A sportág sikeres, de űzői fogyóban vannak. A kialakult helyzetről, a megoldásról Takács Lászlóval, az országos szövetség elnökségi tagjával, a ZTK FMVas férfi csapatának elnökével beszélgettünk.

Gergály György

- Tizenkét éve vagyok a Magyar Teke Szövetség vezetésében, a sportág eredményeit, problémáit jól ismerem - hangoztatta kezdésként Takács László.

- A teke magyar szempontból sikersportág, mégsem elismert országosan, a szponzorok sem fedezték fel igazán...

- A hosszú évek során működő sportági vezetés nem tudta orvosolni a sportág gondjait. A szövetség leg-újabb irányítói is álláspontom szerint rossz irányba mozdultak. A tömegsportot helyeznék a minőség elé, amit nem tartok jónak. Reményt az adhat, hogy a magyar kormány legújabb koncepciójában a nem olimpiai sportágakat is felkarolja, amibe a teke is beletartozhat. Az elképzelések szerint megtörténne a pályák korszerűsítése, újak építése, az utánpótlás-nevelés, az edzőképzés megreformálása. Ám, hogy ebből mi valósul meg, az a jövő zenéje.

- Állami pénzekből valósulnának meg a fejlesztések?

A zalai tekesport vita nélkül az ország legjobbjai közé tartozik és csapatai is minden szinten képviselik magukat. A ZTK-FMVas férfi együttese például májusban bajnoki címet ünnepelhetett

- Igen. A szövetség bevétele eddig nagyon szerény volt. A csapatoktól beszedett nevezési díjak, a versenyengedélyek eddig arra elég, hogy az iroda működjön és a nemzeti válogatottakat ki tudjuk állítani.

- Finoman említette, hogy más koncepciót képzel el az új vezetés. Nem azonosak az álláspontok?

- Nem egyforma álláspontot képvisel az elnökség. Többen sérelmezzük az új választási koncepciót, ami ellen törvényes úton igyekszünk fellépni. Szeretnénk elérni, hogy a versenyszerű teke képviselői többségben legyenek a testületben.

Takács László elnökségi tag szerint is megújulásra lenne szükség Fotó: Katona Tibor

- A teke a problémák ellenére még sikersportág, de egyre fogynak a játékosok, a csapatok. A tény főleg női vonalon feltűnő.

- Sajnos a férfiak mezőnye is csökken, csak nem annyira feltűnő, mint a nőknél. A hölgyeknél mindössze egy osztály működik. A probléma összetett és nagyon sok oka van. A sportágak többségében a női sportágakra kevesebb pénz jut. A férfi csapatoknál, a vezető kluboknál még lehet találni tehetős szponzort. Egy-két megszállott vezető még tud támogatót szerezni. A férfi Szuper Ligában is, 4-5 csapatot leszámítva, a többi már gyakorlatilag vegetál.

- A fennmaradás érdekében meg kellene újítani a sportág versenyrendszerét, utánpótlás-nevelését, edzőképzését. És még mit?

- A sportág eladhatóságát. Tudomásul kell venni, hogy a tévék és a sajtó is a pörgős sport-ágakra kíváncsi. Egy mérkőzés tekében hosszú ideig tart. Rövidebbé kell tenni a találkozókat. Ezen a szinten a világbajnokságokon a sprint számok bevezetésével már történt előrelépés. Egyértelműen reklámképesebbé kell tenni a sportágat, de persze sok még a visszahúzó erő. Az utánpótlás-nevelésben szorosabbá kell tenni a kapcsolatot az iskolákkal. Egerszegen már történt előrelépés, hiszen megkerestük a testnevelőket, hogy az órák keretében hozzák el a diákokat a tekecsarnokokba. Itt is nehézségekkel küzdünk, mivel a testnevelők nyilván az általuk kedvelt sportágak, így a kosárlabda, a labdarúgás és még sorolhatnám, irányába terelik a tanulókat. A diákok közül, akik lejöttek és beleszagoltak a tekébe, az itteni hangulatba, egy részük itt is maradt. De nem adjuk fel. Jó lenne, ha országosan is működne ez a forma. Az edzőképzésnek is meg kell újulnia, enélkül nem megy. A sportág eladhatóságához a létesítményhálózatra is ráfér a korszerűsítés, hogy minimum hatsávos pályák és tévéközvetítésre alkalmasak legyenek. A változásokhoz egységes vezetésre, egységes koncepcióra lesz szükség. Ellenkező esetben nem tudjuk megállítani kedvenc sportágunk hanyatlását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!