Sport

2017.09.01. 16:35

A fekete öv rangot ad - A Sun-Dome két versenyzője is négydanos lett a vizsgán

Ketten lettek négydanosok a legutóbbi vizsgán a Sun-Dome karateegyesület versenyzői közül. Az egyesület elnöke, az ötdanos Takács Miklós háromszorosan is örülhet, mindhárom gyermeke lépett egyet előre, rajtuk kívül a csapat két fiatal versenyzője is sikeresen vette az akadályt.

Tisler Anna

A 26 éves Takács Helga 4 danos versenyző és oktató. Pár hete kezdte egyetemi tanulmányait levelezőn, hogy mellette az edzősködést se kelljen feladnia.

- Nehéz volt a vizsga, 12x2 perces küzdelem volt, váltott ellenfelekkel, megállás nélkül - mondta. - Nagy szükség volt az állóképességünkre. Azonkívül volt elméleti része is a vizsgának. Mutattak gyakorlatokat, amiket elemeztünk, hogy mi volt a hiba és miért. Mi, a negyedik danért küzdők voltunk az utolsók. Én izgulós vagyok, nehezen viseltem a csaknem kétórás várakozást. A vizsgáztató a 7 danos Shihan Juhász Ferenc volt.

Takács Miklós edző és a vizsgázók, Takács András 2 dan, Pintér Éva 1 dan, Kovács Marcell 2 dan, Takács Helga 4 dan, Takács Miklós 4 dan
Fotó: Sun-Dome

Helga elmondta, hogy a fekete övesek példaképek a fiatalabbaknak, hiszen mindenkinek az a célja, hogy sok edzéssel, komoly munkával, kitartással a legjobbak közé kerüljön. Ő maga 15 éve sportol.

Az 5 danért még vizsgázni kell, a hatodiktól a kilencedikig adományozzák, aminek a feltételei szigorúak. Feltétel, hogy a jelölt évtizedeket töltsön a sportban, saját egyesülete legyen, oktasson, népszerűsítse a sportágat.

Ikertestvére, András, aki 17 éve sportol, 2 danos lett. Az elsőt 9 éve szerezte. Sokat versenyez, csapatban és egyéniben is sok érmet szerzett világbajnokságokon. Mérnökként dolgozik Veszprémben, naponta utazik, mellette hetente ötször edz, hétvégén az erőnlétét javítja vagy versenyre utazik. Szeptember harmadik hétvégéjén Budapestre utazik egy bajnokságra az egyesület több tagja.

Ifj. Takács Miklós danvizsgáit 2005-ben, 2006-ban és 2008-ban tette le, majd az idén augusztusban próbálkozott újra. Elmondta, a vizsgák között célszerű néhány évet várni, gyakorolni, később már oktatni is. A 4 dannál elméletben is sokat követelnek, a gyakorlati résznél fontos a technika és az állóképesség. Ezek megszerzése hosszabb időt vesz igénybe.

Kovács Marcell 2 danos lett. Elismert versenyző, világ- és Európa-bajnok. 2005 óta sportol. Jelenleg a győri egyetem mérnöki karának másodéves hallgatója. A nyári szünidőt használta a felkészülésre. A középiskolát Ajkán végezte, akkor könnyebb volt a felkészülés. Most minden hétvégén hazamegy, hogy részt vegyen az edzéseken vagy versenyen. Az első danvizsgája két éve volt.

Pintér Éva első danvizsgáján van túl. A 18 éves, 12 éve sportoló lány mozgalmas időszakon van túl. Az idén érettségizett a Bródy gimnáziumban, szeptembertől személyi edzőnek tanul Budapesten. A karatét nem hagyja abba, hétvégén hazamegy és edz. A danvizsgára érettségi után kezdett készülni. Sikeres sportoló, számos eredménye van, de ez, mint mondta, más volt. Itt nem az ellenfélnél kellett jobbnak lenni, hanem meggyőzni a mestert a tudásáról. Fizikailag is alaposan meg kellett dolgoznia, nyolcszor kétperces küzdelemben. Azt még nem döntötte el, hogy mikor akarja a második dant is megszerezni.

Takács Miklós, az egyesület vezetője elmondta, a csapatban folyó munka minőségét mutatja, hogy mindenki megkapta a magasabb fokozatot. A karatésok társadalmában a fekete öv rangot ad, a sportolónak pedig önbizalmat. Az is jó érzés, ha valaki már huszonévesen a fiatalabbak példaképe. Szeptemberben ismét gyarapodik a létszámuk, a kezdők is rendszeresen járnak edzésre. A nagyobbak nyáron sem pihentek, alapoztak a következő versenyekre. A kánikulában is naponta két edzés volt. Most pedig már a versenyre készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!