Gazdaság

2017.09.03. 15:50

Lezajlott a 47. Inform vásár: egészség, lakás, állattartás is téma volt

OBERWART/FELSŐŐR - Nemcsak az érdeklődők, hanem a kiállítók között is akadnak vasiak az oberwarti vásárban.

Vadas Krisztina

Mezőgazdaság

A mezőgazdasági innovációk bemutatása mindig fontos eleme volt az Inform vásárnak, így volt ez most is.

A folyamatosan fejlődő, legmodernebb technikákat mutatták be a vásározóknak a kiállítók, legyen szó akár járművekről vagy például öntözésről. Az Inform szervezői fontosnak tartják, hogy megismertessék a gazdákat az innovatív megoldásokkal, hiszen az automatizálás a földeken is egyre nagyobb szerepet kap. Mind a vásártérben, mind az udvaron rengeteg gépet állítottak ki: a legkülönbözőbb traktorok mellett szépen sorakoztak a különböző kiegészítő eszközök, a fűnyíró kisgépek és más, a mezőgazdasághoz kapcsolódó technikai újítások.

 

Lakberendezés, kertépítés

Az Informra érdemes volt azoknak is ellátogatni, akik éppen építkezésen vagy felújításon törik a fejüket.

A lakberendezés és építkezés legmodernebb technológiáit mutatták be a szakemberek, és a trendekbe is betekintést nyerhettek az érdeklődők. Főként az energiatakarékosság módszerei jelentek meg a vásáron: a legjobban szigetelő nyílászárók, a (költség)hatékonyabb fűtőberendezések mind-mind széles választékban láthatók voltak a standokon. De emellett a minimál dizájnú konyhabútorok, a fából készüt, komfortos ágykeretek és még kerítések is sorakoztak szép számmal.

A kertépítéshez gyepszőnyeg, növények, szökőkutak is társultak - egy helyen tájékozódhattunk mindenről.

Szépség, wellness

A kiállításon az is kiderült: a ma már elterjedt házi jakuzzik, szaunák széles skálája mellett számos más eszközzel tehetünk a jó közérzetünkért.

Szakemberektől kaphattunk tanácsot az egészséges életmódról, a helyes táplálkozásról is. Szépségstandok is voltak: kikérhettük tanácsadók véleményét, ötleteket kaphattunk hétköznapi és alkalmi sminkhez, igény szerint el is készítették azt.

Vasiak az Informon

Nem lepődtünk meg, amikor a határközeli városban magyarul szólaltak meg mellettünk a vásárban. De mint kiderült: a kiállítók között is akadtak vasiak. Például a büki származású Mága István, aki magyaros húskészítményeit kínálta a vásárlóknak. Pultján kolbászok, szalonnák akadtak bőven, de "piros aranyat" és gulyáskrémet is árult a "szomszédoknak".

Haller Ferenc, a sárvári TDM menedzsere, valamint kolléganője, Fodor Réka is álltak az érdeklődők rendelkezésére: ők a sárvári wellnesslehetőségeket népszerűsítették az osztrák vásáron.

Tenyészállat-bemutató

Péntektől vasárnapig a vásáron tenyészállat-bemutatót is láthattak az érdeklődők.

Az idén az alternatív és kihalófélben lévő állatfajtákat mutatták be. A Burgenlandi Szarvasmarha Egylet közreműködésével felsorakoztatták a hagyományos osztrák kultúrállatokat , amelyeket a kihalás veszélye fenyeget.

A Burgenlandi Kismalac Hálózat és a Sertéstenyésztők Egylete által olyan alternatív fajtákat ismerhetett meg a közönség, mint például a Swä-bisch Hällisch vagy a mangalica. De kétlábúak, pulykák és tyúkok is helyet kaptak a vásártérben. Emellett idén is kiállították a keltetőgépet, ahol akár azt is megnézhettük, hogyan bújik ki csirke a tojásból. Így zajlott: a konyhától a földekig az Inform vásár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!