Sport

2017.09.03. 20:48

Emelt fővel haltak meg - Magyarország nemzeti együttese 60 percen át futballozott emberhátrányban

BUDAPEST A mérkőzés nagy részében emberhátrányban futballozó magyar labdarúgó válogatott kikapott az Európa-bajnoktól.

Ferencz Balázs

Bon Jovi, It's my life című dalára, no meg a magyar szurkolók hangorkánja közepette futottak ki melegíteni a magyar labdarúgó válogatott játékosai a Groupama Aréna gyepére. Sokaknak, a stadionban helyet foglalók, vagy éppen dolgos teendőiket végzők számára valóban az életet jelenti a labdarúgás, s talán igazi ünnep az, ha éppen a regnáló Európa-bajnok elleni meccsre hangolnak. Azonban volt egy másik fél az arénában, Portugália válogatottja, mely egy pontvesztés esetén kicsit meghalt volna. Mert nem akar csoportmásodik lenni a vb-selejtezőben. Magyarország azonban bravúrra áhítozott, hogy végre megszerezze első győzelmét a luzitánok ellen. Bernd Storck több helyen is változtatott a lettek elleni kezdőcsapathoz képest. Kikerült Bese, Stieber, Nagy Ádám, Varga Roland, viszont helyet kapott a nemzeti csapatban a Videoton védője Fiola Attila, a középpályán ténykedhetett Elek Ákos és Lovrencsics Gergő, a támadókettőst pedig Eppel Márton és Priskin Tamás alkották. Pátkai Máté pedig ismét élvezte a kapitány bizalmát.

Fotó: Kricskovics Antal

A meccs első helyzetében Dzsudzsák küldte be a labdát egy bal oldali szöglet nyomán, Guzmics fejelhetett, de 8 méterről mellé bólintott. Az ellentámadásból Joao Mario keverte meg kicsit a védelmet, de a hosszúra tartó lövését blokkolta Kádár. A nyolcadik percben már a negyedik szögletet végezhették el a portugálok, az ebből kialakult akció nyomán, Coentrao ívelt középre, s Pepe alig fejelt a bal kapufa mellé. CR és társai életveszélyesen tették a labdát a magyar tizenhatoson belül, de túléltük a kínos perceket. A 13. percben Elek érte utol és állította meg parádésan Ronaldot, s ezekből a részsikerekből táplálkozhatott a válogatott. A 18. percben Priskin csent labdát, Lovrencsiccsel játszottak össze a bal oldalon, de a centerezést kivágták a védők. A félidő derekán megint beszorult válogatottunk, csak nyomozták a pirosmezesek a labdát, amikor Cédric robbant be, s jobblábas bombája a felső lécet érintve pattant ki. A 28. percben Coentrao megsérült, Eliseu jött a helyére. De nem ez jelentette a meccs egyik mérföldkövét, hanem, hogy a 30. percben megfogyatkozott a magyar csapat. Priskin lekönyökölte Pepét, a holland bíró rögtön felmutatta a piros lapot. A kiállítás nem zavarta meg a hazaiakat. A 37. percben például Lovrencsics forgatta meg a portugál védelmet, s egy hátvéddel a nyakán 15 méterről jobbal a kapu fölé lőtt. A portugál válogatott nem játszott igazán jól, a magyarok pedig elszántan mentek minden labdáért. A játékrész utolsó percében is rohantak a laszti után, mert Ronaldo, Joao Mario, Andre Silva volt az útvonal, s utóbbi már üresen volt az ötös sarkánál, lövését azonban Gulácsi fogta. Nem volt igazán nagy a nyomás a szünet után, azonban mégis megszerezték a vezetést a vendégek: Ronaldo emelte a kapu elé a labdát, Andre Silva pedig másfél méterről fejelt a hálóba, 0-1. Majdnem jött egyből a válasz. Lovrencsics tekert középre, Eppel lábáról Pátkai elé került a labda, aki 16 méterről egyből lőtt, alig tévesztett célt. A portugálok kivárásra játszottak, járatták a labdát, hátha rést találnak, de kissé tanácstalanok voltak a tíz emberrel is szervezetten védekező magyar csapattal szemben. A hosszabbítás utolsó percében Dzsudzsák szabadrúgása után Fiola fejelt előrevetődve, Rui Patricio mentett nagyot. A stadiont megtöltő szurkolók a vereség ellenére „Szép volt, fiúk"-kal búcsúztak.

JEGYZŐKÖNYV

Magyarország-Portugália 0-1 (0-0)

Budapest, Groupama Aréna, 21 500 néző. Vezette: Danny Makkelie (Diks, Steegstra) - hollandok

Magyarország: Gulácsi - Fiola, Guzmics, Kádár, Korhut - Lovrencsics (Varga R., 78.), Pátkai, Elek (Pintér, 67.), Dzsudzsák - Priskin, Eppel (Böde, 61.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck.

Portugália: Rui Patricio - Cédric, Bruno Alves, Pepe, Coentrao (Eliseu, 28.) - Gelson Martins (Bernardo, 63.), Danilo, Joao Mário, Joao Moutinho - C. Ronaldo, Andre Silva (Quaresma, 86.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos.

Gól: Ande Silva (49.) Sárga: Pátkai (20.), Elek (45), Dzsudzsák (82.), Fiola (90.) ill. C. Ronaldo (90.) Kiállítva: Priskin (30.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!