Belföld

2017.09.03. 19:45

Tanulási nehézség? Van megoldás!

Sokkal nagyobb segítséget kapnak a jövőben a beilleszkedési, tanulási, magatartási (BTM) nehézségekkel küzdő gyerekek.

A több tízezer fiatalt érintő problémákat megpróbálják teljesen felszámolni. Szeptembertől a védőnők már hároméves korban megkezdik azt a szűrést, amit korábban ötéves korban indítottak el. A szakmai szervezetek 10 éve vártak a módosításra, amely pont azt akadályozza meg, hogy az érintett gyermekek kilátástalan helyzetbe jussanak - értékelte a változásokat Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szolgálat főigazgatója. Az ügyben már konkrét tapasztalatok vannak. Hozzátette: "ha időben adjuk meg a segítséget, ezek a problémák nem fognak egymásra rakódni, fokozódni, így nem fordulhat elő, hogy behozhatatlan lemaradással kell szembenéznünk, amikor már rákényszerülünk a mentesítésre, amivel valójában semmit nem oldunk meg".

A minél korábbi beavatkozással azt szeretnék elérni a jövőre nézve, hogy a nehézséggel küzdő BTM-tanulók esetében szükségtelenné váljon a mentesítés problematikája - mondta Mosányi Emőke. Hozzátette: a gyermekeknek zsákutca volt a tantárgyi felmentés rendszere. A továbbtanulásnál a szakmaválasztás szintjén is nehéz helyzetbe kerülnek. Kevés olyan képzés van, ahol például a számolási készségre nincs szükség. A szakképzések terén is meg van határozva, hogy milyen osztályzatokat kell vinni. Akinek nincs osztályzata egy szükséges tárgyból, az nulla pontot visz, túljelentkezéskor nem fogják felvenni arra, amire szeretné. Nem az a célunk, hogy a gyerekek leérettségizzenek, hanem az, hogy az életben ők teljes értékű családfők, családanyák, munkavállalók legyenek, és sikeresnek érezzék magukat - tette hozzá.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya megbízásából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!