Gazdaság

2017.09.04. 18:25

Visszaesés lehet a növénytermelésben, gyorsult a turizmus, jelentős az útépítések száma

A magyar gazdasági növekedés a második negyedévben érezhetően alacsonyabb volt az első negyedévinél: a régióban az egyik legkisebb, de továbbra is meghaladta az EU átlagát.

FMH

A beruházások látványos bővülése folytatódott, ennek alapján a GKI 3,8 százalékra emelte idei GDP-előrejelzését. A folyamatok rövid távon kedvezőek, azonban továbbra is hiányoznak a távlatos megoldások. A magyar gazdaság az első negyedévi 4,2 százalék után a második negyedévben 3,2 százalékkal bővült. Ebben az egyes negyedévek tavalyitól eltérő számú munkanapjának is nagy szerepe volt, ezt és más szezonális hatásokat is figyelembe véve a lassulás sokkal kisebb: 3,8 százalékról 3,6 százalék. A második negyedévben a bruttó adatok alapján az iparban és a külkereskedelmi áruforgalomban lassulás, az építőiparban, a kereskedelemben és a turizmusban gyorsulás következett be. Jelentős lehet a visszaesés a mezőgazdaságban, ezen belül is a növénytermelésben. Az első félévben euróban számolva a behozatal mintegy 1,5 százalékponttal gyorsabban bővült a kivitelnél, ami részben a cserearányok 1 százalékos romlásának, részben a belföldi kereslet bővülésének következménye. A magyar kivitel dinamikája a régióban közepes.

Felvételünkön a móri ipari park látható madártávlatból. A GKI felmérése alapján általánosságban elmondható, hogy 2017 második negyedévében az ipari áruforgalom lassult, az építőiparban pedig gyorsulás következett be Fotó: FMH-Archív

Határvédelem, útépítés

A beruházások az első negyedévi 23 százalék után a második negyedévben 27 százalékkal bővültek, nagyon alacsony bázishoz képest. Kiugró, 60 százalék körüli a közigazgatás-védelem (ide tartozik a határvédelem), valamint a szállítási ágazat (például az útépítések) bővülése.

Munkanélküliség

A kimutatott munkanélküliség idén május-júliusban az egy évvel korábbihoz képest - 0,8 százalékkal - 4,2 százalékra csökkent. Ez az EU-ban a negyedik legalacsonyabb érték, azonban a tavaly év végéhez viszonyítva a mérséklődés minimális. A fékeződésben a statisztikailag már igen alacsony szint mellett a közmunkások első félévben átlagosan közel 30 ezres létszám-csökkentésének is szerepe van. Az alkalmazottak száma az első félévben 2 százalékkal, közmunkások nélkül 3,2 százalékkal emelkedett. A választások előtt a közmunkások számának további csökkentése nem valószínű.

A munkaerő és a bérek

A felmérés szerint a cégek minden ágazatban a munkaerőhiányt tartják a növekedést fékező legfontosabb tényezőnek. A munkaerőhiány mellett elsősorban a minimálbér-emelés következménye, hogy a bruttó bérek az első félévben közel 12 százalékkal emelkedtek. A második negyedévben a reálkeresetek körülbelül 2,5 százalékponttal gyorsabban nőttek, mint az elsőben, amely az áprilisban szokásos béremeléseknek és az átmenetileg mérséklődő inflációnak volt a következménye. A második negyedévben a kiskereskedelmi forgalom növekedése is gyorsult, azonban csak körülbelül 1 százalékkal. Az első félévben a reálkeresetek 9 százalékos emelkedésével szemben a kiskereskedelmi forgalom még 4 százalékkal sem bővült. Ez részben arra utal, hogy a minimálbér-emelés a szürke jövedelmek csökkenésével jár együtt, másrészt a lakosság valószínűleg csökkentette adósságait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!