Gazdaság

2017.09.04. 18:26

Szolgáltatói kamarává szeretnének válni: A mérnöki kamara tervei Fejér megyében

SZÉKESFEHÉRVÁR - Hétfőn délután a Városházán mutatkozott be a Magyar Mérnöki Kamara májusban újraválasztott elnöke, s mesélt Fejér megyei tisztségviselő kollégáival a szakmai szervezet további terveiről.

Kocsis Noémi

Az eddigi együttműködést megköszönve érdeklődött a mérnöki kamara terveiről a szakembereket fogadó Cser-Palkovics András polgármester. Mint kifejtette, több kérdésben szükség lesz a jövőben is a szoros szakmai együttműködésre, a városban kezdődő, vagy zajló beruházások esetében ugyanis gyakorta találkoznak olyan felmerült problémákkal, mint hogy például nem egyezik a kivitelezéshez készült terveken a közművek bejelölt és tényleges helye.

Mint a Magyar Mérnöki Kamara idén tavasszal újabb négy évre megválasztott elnöke, Nagy Gyula hozzátette, a 3D-s ingatlannyilvántartás felállítása előtt mindenképpen szükséges lenne a honi térképrendszert megújítani, ugyanis sok gondot okoz, hogy a közművek, nyomvonalak a gyakran használt térképeken sem egyeznek. Hogy csak egy példát mondjunk: Magyarország határait is különbözőképpen határozzák meg a térképek, a kivitelezéseknél pedig az 5 méteres eltérések jelenleg a jóindulattal kezelt hibahatár kategóriába tartoznak. Mint a jelen lévő szakemberek megfogalmazták, a hazai térképrendszer felülvizsgálata és javítása nélkül a közeljövőben gondok jelentkezhetnek majd. Fehérvár Budapest mellett még jobb helyzetben van, mint elhangzott, az itteni térképhálózat és a közműnyilvántartás is rendezettebb állapotú az országosan tapasztaltnál. A mérnöki kamaránál most is külön csoport gyűjti a tervezőktől és kivitelezőktől beérkezett, eltéréseket megmutató észrevételeket.

Tele vannak tervekkel és szolgáltatói kamarává kívánnak válni, mondták a vendégek (középen Nagy Gyula, az országos, balján Szepes András, a megyei Mérnöki Kamara elnöke
Fotó: Pesti Tamás

Megfogalmazódott: a felügyeleti szint működőképes, a folyamatban lévő beruházások, építkezések mindegyikéhez eljutnak az építésfelügyelet munkatársai, többször is. Cser-Palkovics András abban is kérte a kamara segítségét, hogy tudatosuljon az építtetőkben: a kivitelezés megkezdése előtt szükséges tanulmányozni a helyi szabályokat, gyakran találkoznak ugyanis azzal, hogy ezeket mellőzve kezdődik meg kivitelezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!