Sport

2017.09.05. 16:30

A társastánc bizony férfias - Nem csak lépés, látvány és érzelem, sok mindenre megtaníthat

VONYARCVASHEGY Bár fiatal együttesnek mondható, rendre szép sikereket ér el a Vonyarcvashegy SE keretein belül két éve működő EMotion Táncstúdió. Legutóbb a zánkai országos versenyen több kategóriában végeztek dobogós helyeken, úgy, hogy több párosuknak ez volt az első versenye.

Keszey Ágnes

A közel 30 éves táncos múlttal és tapasztalattal bíró magyar bajnok, Filak Marek táncpedagógus vezette csoport társastáncot tanul és mutat be, de mivel a csoportban több a lány, mint a fiú, formációs és showtánc koreográfiák is szerepelnek repertoárjukban. A táncstúdió vezetője úgy tapasztalja, hogy a társastáncokról - részben tv-műsorok hatására - sok embernek téves elképzelései vannak: a lányok csupavarázs világot látnak benne, ahol kevésbé hangsúlyosak a lépések, sokkal inkább a párok egymásra találása. Mindez azonban elijesztheti a fiúkat.

- Jómagam hitvallásomnak tartom, hogy a táncosok megtapasztalhassák: a társastánc a legférfiasabb dolog. Hiszen az, hogy a nő a férfi vezetésére hagyatkozik, mindezt átengedi neki, annál kevés férfiasabb dolog van - vallja Filak Marek.

Az EMotion Táncstúdió sikeres ifjú táncosai egy országos versenyen, az augusztusi XXIII. Zánkai Táncfesztiválon - Fotó: ET

A táncpedagógus célja, hogy az egyesület megállja a helyét a Magyar Táncsport Szakszövetség versenyein is. Tavasszal három, nyáron már nyolc párosuk indult bajnokságokon.

- Az első verseny rögtön egy rangos megmérettetés volt, a márciusi nyugat-magyarországi területi bajnokság. Egy párosunk rögtön bajnok lett, ami hirtelen és magas szintű indulás volt. A munkában ez kicsit több hátrányt jelentett, mint előnyt, nem a győztes párosnál, hanem a többieknél. Sikerüket látván ott húzták meg a vonalat, hogy az a minimum, amit el kell érni, és innentől kezdve az ugyancsak szép eredményeket elért párosok kudarcként fogták fel a saját szereplésüket. Nehéz feladatot rótt rám pedagógiailag, hogy mentálisan is felkészítsem őket erre a kihívásra is. Ez a páros azóta is rendre sikeres, a szeptemberi országos bajnokságra is úgy készülünk, hogy a lehető legmagasabbra tesszük a mércét. Ha nem is sikerül a legfőbb célt elérnünk, tudjuk, hogy megtettünk mindent, hiszen más táncosok is készülnek, és a sport megtanít minket tisztelni mások teljesítményét. Az augusztusi zánkai táncfesztiválon 16 számban neveztünk, 11 versenyszámban dobogón álltak a táncosaink és 6 alkalommal nem találtak legyőzőre más egyesületből - mondta Filak Marek.

A versenyeredményeket a sok gyakorlásnak és a fiatalok szorgalmának, kitartásának és tehetségének tulajdonítja, és csak kisebb részben saját magának. Nyáron is rendszeresen gyakoroltak, edzőtáboroztak az ifjú táncosok, legutóbb például a keszthelyi Ranolder-iskolában. A versenyeket fontosnak tartják, de a bajnokságokon kívül térségi rendezvényeken is bemutatkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!