Sport

2017.09.05. 19:50

Mehetünk Isztambulba, miután legyőztük Romániát az EB-n

KOLOZSVÁR Rendkívül ellenséges környezetben a kosárlabda Eb negyedik mérkőzésén a magyar válogatott legyőzte Romániát.

Káldor András

Románia-Magyarország 71-80 (15-16, 17-22, 20-22, 19-20)

Ld: Mandache 24/9, Baciu, illetve Vojvoda 26/6, Hanga 25/6

Felfokozott várakozás előzte meg a mérkőzést, ezt tetézte ezen felül az, hogy válogatottunk előző nap megverte a cseheket, így lényegében saját kezében volt a sorsa a továbbjutást illetően. A meccs előtt kiderült, hogy Montenegró 88-75-re felülmúlta Csehországot, így egy sikerrel megnyílhatott az út a nyolcaddöntőbe. Az első negyedben valamivel pontosabban dobtak a románok, és vezettek, ez a különbség leginkább a hárompontosoknál jelentkezett. Aztán a hatodik kihagyott után a következőt már a "Kígyó térről" beszórta Vojvoda Dávid, 27 másodperccel az első szünet előtt. (14-14). Majd jött Hanga Ádám parádéja, nyolc pontot dobott zsinórban, a csapat, pedig hetet. (15-23) Nem véletlen, hogy amikor közte tíz (14-24) lett Marcel Tenter román szövetségi kapitány rögtön időt kért. Ez jót tett a vendéglátóknak, fel is jöttek három pontra. A nagyszünetre Hanga újabb triplája után hatpontos előnnyel mehettünk.

Vojvoda Dávid (9) ismét a válogatott motorja volt
Fotó: Koncz Gy.

A folytatásban idegesen kezdtünk, és ez felhozta ellenfelünket két pontra. Nem törtünk azonban meg, sőt Hanga és Vojvoda vezérletével a 24. percben ismét tízzel vezetett csapatunk (36-46). Persze ehhez az is kellett, hogy szorgalmasan gyűjtsük a lepattanókat, ráadásul sokkal jobban, mint a románok. Majd megint beindult a hullámvasút, a negyed végére egyre közelebb férkőztek a sárga mezesek, és Andrei Mandache kosarai lendítették előre őket, de egyenlíteni nem tudtak. Igaz ehhez nagyon kellett Keller Ákos kiváló védekezése, és Vojvoda hármasa. A záró tíz perc 3. percében Allen Rosco a lehető legjobbkor talált be kintről, és 12 pontos (53-65) lett az előnyünk. Rendkívül összeszedetten játszottunk, lélektanilag mindig túlléptünk néhány kritikus pillanaton, de így is ahogy teltek a percek egyre közelebb érezhettük a továbbjutást. Igaz 1:03-al a vége előtt megint négy lett közte, Hanga, és Vojvoda szíve a helyén volt, bedobták büntetőiket, és ez már megnyitotta az utat a legjobb 16 közé, Isztambulba!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!