Sport

2017.09.06. 14:05

Világbajnoki ezüstös kislány - Gaál Zsóka Tapolca hírnevét is öregbíti a világban

A város nevében Dobó Zoltán polgármester köszöntötte hivatalában a világbajnoki ezüstérmes sakkozót, Gál Zsókát és családját szerdán.

Tóth B. Zsuzsa

A brazíliai korcsoportos sakk világbajnokságról a napokban hazatért tíz éves ajkai sportoló, a Tapolca VSE játékosa, Pocos de Caldas városában versenyzett a 10 év alattiak kategóriájában képviselve Magyarországot a vb-n. A tapolcai meghívásnak szüleivel, Sándorral és Renátával tett eleget. Dobó Zoltán megköszönte Zsókának azt a remek teljesítményt, amelyet nyújtott. Hangsúlyozta, hogy a fiatal versenyző bizonyos szempontból Tapolca jó hírét is viszi a világba.

Puskás Ákos, a sportegyesület alelnöke, Paréj József, a szakosztály korábbi vezetője, Kosztolánczi Gyula, edző, FIDE mester, Istvándi Lajos, a Gaál szülők, Zsóka és Dobó Zoltán az ünnepségen Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- De ezúttal nem csak neked, hanem a szüleidnek is megköszönjük a fáradozást. Mert míg te ott vagy ugyan a sakkasztalnál egymagadban, de ezeket a teljesítményeket csak akkor lehet elérni, ha a szüleid ott állnak mögötted és mindenben segítenek, támogatnak. Azt a szakmai tevékenységet is köszönjük, amelyet az egyesület és az edzők végeztek. A sok évtizedes munka, amelyet mostanáig végeztek, nem feltétlenül abban a pillanatban köszön vissza. De vallom, hogy ha valamibe valamennyit teszünk a szívünkből, lelkünkből, tudásunkból, akkor az egyszer majd termőre fordul. Most a személyedben történt ez, Zsóka. Bízom benne, hogy ezek a sikerek folytatódnak, nem hogy energiát vesznek ki belőled, hanem megerősítenek. Óriási kihívás ilyen fiatalon ilyen nagy feladatokat vállani. Izgulunk érted, sokszor beszélgetünk arról, hogy vajon mennyire veszi igénybe a te kis lelkedet. Azt látjuk, hogy helyes az irány, a dinamika, amelyet a család és az edzők kijelölnek, az szintén rendben van – mondta a polgármester és sok erőt, kitartást kívánt Zsókának, majd átadta részére a Magyarok az olimpiai játékokon 1896-2016 című könyvet, egy plüss elefántot, szüleit pedig virággal, borral köszöntötte. Zsóka sem érkezett üres kézzel, egy brazil kávés csészével ajándékozta meg a polgármestert, azt kérve, hogy másnap reggel ebből fogyassza majd el a kávéját, vagy teáját.

A kislány élménybeszámolót tartva elmondta, hogy remekül érezte magát Brazíliában, nagyon szép út volt. Nem terhelte meg a verseny és örült, hogy volt alkalma még egy japánkert meglátogatására, sőt, majmok etetésére is. Édesapja hozzátette, hogy a kislány időközben jött betegsége néhány nap alatt elmúlt, volt rá példa, hogy Zsóka önállóan vette be egy játszmán a lázcsillapítót, amikor érezte, hogy rázza a hideg. Nem tudni, hogy a repülőúton fázott meg, vagy egy ottani vírus okozta a kellemetlenséget, de azon hamar túljutott az antibiotikumnak köszönhetően. Édesanyja minden utazás alkalmával valóságos gyógyszer csomaggal készül minden eshetőségre, amit ők maguk kivédhetnek, rendbe hozhatnak. A jövő céljai között sok verseny szerepel, a hónap végén újra hosszú útra indul, edzőjével, Istvándi Lajos nemzetközi mester Kínába utazik, egy tizenkét milliós városban versenyeznek. Ott a Magyar Sakkszövetség döntése szerint Zsóka edzője lesz a magyar csapat vezetője.

A polgármester Zsóka szüleit is köszöntötte

Brazíliába a verseny előtt jó pár nappal elutaztak, hogy a 26 órás utazás után legyen idejük akklimatizálódniuk. A repülőút jól sikerült, Zsóka egész úton kártyázott az édesapjával, vagy aludt, keresztbe fekve az üléseken. Kimerülten érkeztek a 150 ezer lakosú nagyvárosba, ahol bár tél van, most is közel harminc fok a hőmérséklet. Zsóka a hatodik fordulót már hőemelkedéssel játszotta, édesapja szerint ez is lehetett az oka, hogy a világbajnoki címet nem sikerült megszereznie. Zsóka sok barátot szerzett és nagyon örült, hogy a verseny után még a más korcsoportokban játszók is vele akartak fényképezkedni. A versenyt évente rendezik, a nyolc és tizenkét év közöttiek, fiúk és lányok külön mérettek meg. Jövőre a tíz-tizenkét évesek korcsoportjában versenyez majd Zsóka, akkor Spanyolországba kell utazniuk a megmérettetésre. A szülők elmondták, hogy megdöbbentette pket, hogy Brazíliában még fogat mosni is csak palackos vízzel szabad, ilyenkor érzik igazán, hogy nálunk mekkora kincs az ivóvíz. A közbiztonság jó volt, európai ételeket fogyaszthattak, így a magukkal vitt téliszalámit és gyulai kolbászt visszahozták. Az ottaniak csak a brazilportugál nyelvet beszélik, még a szállodákban is legfeljebb spanyolul értenek. A telefon segítségével, fordító géppel kommunikáltak ők de más nemzetek versenyzői is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!