Sport

2017.09.06. 18:30

Egerszegi versenyző is indul a szkander vb-n

Hazánk első ízben rendezhet szkander világbajnokságot, a történelmi eseményt pedig azzal is fokozhatjuk, hogy az első magyarországi vb-nek lesz zalai indulója is. Az egerszegi Helyes Csabi - ő kérte, hogy így szerepeljen a neve - pénteken kezdi meg küzdelmeit.

Kerkai Attila

Az esemény vasárnap sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy Aszen Hadzsitodorov, az idén 40 éves Szkander-világszövetség elnöke minden idők eddigi legnagyobb versenyének nevezte a magyarországi vb-t, amelyre 56 országból 1200 sportoló nevezett, így részvételi rekord várható Budapesten. Csabai Attila, a Magyar Szkanderszövetség (MSSZ) első embere kiemelte, hogy a MOM Sportközpontban vasárnapig tartó vb-n, mivel a résztvevők jobb és bal kézzel is versenyeznek, a nevezések száma megközelíti a 2500-at.

Egy hónapja már beszámoltunk róla, hogy lesz a vb-nek zalai indulója is, hiszen akkor dőlt el, hogy az egerszegi és az Etalon Zala Szkander Sport Egyesület tagja, Helyes Csabi bajnoki helyezéseivel kivívta a jogot az indulásra. A 40 év felettiek 70 kg-os súlycsoportjában indul, s már Budapestről fogalmazta meg reményeit. Annál is inkább, mivel az esemény - amely már elkezdődött a juniorok és a paraszkanderesek küzdelmeivel - a sporttelevízió programjában is szerepel napi szinten.

Helyes Csabi (balról) és állandó edzőpartnere, a Dóró Team tagja, Németh Albert már a budapesti világbajnokságra készülve a fővárosban Fotó: a szerző

- Ez az első alkalom, hogy indulhatok világbajnokságon, de nem is csoda, hiszen két éve kezdtem el versenyszerűen űzni a szkanderezést - tudtuk meg Helyes Csabitól, aki egyébként májusban Katowicében Európa-bajnoki ötödik helyezést ért el, előtte pedig megnyerte a szlovákiai Világkupát. - A mezőnyben lesz, aki már húsz éve űzi ezt a sportágat. Ami a felkészülésemet illeti, a büki Dóró Teamnél edzek, gyakorlatilag oda járok át, hiszen Egerszegen nincs edzőpartnerem.

Természetesen a reményeiről is kérdeztük, vagyis, meddig juthat személy szerint a vb-n, s lehet-e egyáltalán jósolni?

- Előre nagyon nehéz jósolni, hiszen vannak világ- és Európa-bajnokok a mezőnyben, kiemelés pedig nincs. A verseny előtt teljesen véletlenszerű a sorsolás - tudtuk meg Helyes Csabitól. - Vagyis, kieshetsz az első körben, de lehetsz akár világbajnok is... Illetve létezik vigaszág, amin el lehet jutni a döntőig is. Én most hat-hét kilót fogytam, hogy hozzam a súlyom, de van, aki húszat is leadott, ami a mérlegelés után azért gyorsan visszajön és ez is számít.

Az egerszegi versenyző azt még elmondta, hogy a felkészülésében Dóró Zsolt edző nagyon sokat segített, s gyakorlatilag a büki klub edzője az ő edzője is.

Helyes Csabi a 40 év felettiek között indul, ez lesz az első vb-je is

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!