Sport

2017.09.06. 17:55

Legyőztük Romániát a kosárlabda Eb-n

KOLOZSVÁR A csehek után a házigazda Romániát is legyőzte az Európa-bajnokságon szereplő magyar férfi kosárlabda-válogatott - így az utolsó csoportkör eredményétől függetlenül bejutott a nyolcaddöntőbe.

Tóth Gábor

Srecko Sekulovic, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely NB I-es kosárcsapatának sikeredzője a sárga-feketéket a 2007/2008-as szezonban bajnoki címig, tavaly pedig ezüstéremig vezette. Romániában is dolgozott, három évig dirigálta a Marosvásárhely gárdáját.

- Először is gratulálok a magyar válogatottnak, szenzációs eredményt ért el azzal, hogy kvalifikálta magát a nyolcaddöntőbe - fogalmazott Srecko Sekulovic.

Srecko Sekulovic, a Falco KC trénere Fotó: Unger Tamás

- Úgy tűnik, jól összerakták a csapatot, a fiúk tudják, hogy mit akarnak játszani és bírják fizikálisan az erőltetett menetet. De a legfontosabb, hogy remekül sikerült a formaidőzítés. A gárda akkor játszott a legjobban, amikor kellett, a csehek és a románok ellen. A csehek esetében talán volt némi szerencsénk, hogy különböző okok miatt az ellenfél több kulcsjátékosa kihagyta az Eb-t - de ez nem von le semmit a győzelem értékéből, a lehetőséggel ugyanis élni kellett. Románia nem rossz csapat - a keret több játékosával is dolgoztam -, de azért a verhető kategóriába tartozik. Igaz, óriási nyomás alatt kellet kicsikarni a győzelmet. A magyar csapat nagyon rápörgött a meccsre, mindenki csúszott-mászott a sikerért, olykor extázisban kosaraztak a fiúk, de a mentális felkészítés mellett a taktika is rendben volt. És szükség volt a jelenlegi két legjobb magyar kosárlabdázó, Hanga és Vojvoda extra teljesítményére is. Még lesz egy csoportmeccs Spanyolország ellen, amelynek szerencsére különösebb tétje nincs. Spanyolország Európa egyik legjobbja, a két gárda nincs egy súlycsoportban. De a tét nem nyomja a magyarokat, felszabadultan kell pályára lépni, és játszani egy jót. Aztán jöhet a nyolcaddöntő, ahol már nincsen könnyű ellenfél!

Érthető az öröm. Balról Eilingsfeld János, Vojvoda Dávid, Kovács Péter, Perl Zoltán, Ruják András, Ferencz Csaba Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Románia-Magyarország 71-80 (15-16, 17-22, 20-22, 19-20). - Kolozsvár, 9121 néző, Európa-bajnoki kosárlabda-mérkőzés, C csoport, 4. forduló, vezette: Vázquez (Puerto Ricó-i), Krejoc (szlovén), Reid (ausztrál).

Románia: Mandache 24/9, Kuti 5, Paliciuc 6, Moldoveanu 5/3, Baciu 12. Csere: Olah 7, Török 1, Calota-Popa 11, Petrisor -, Cate -, Nicolescu -.
Szövetségi kapitány: Marcel
Tenter.

Magyarország: Vojvoda 26/6, Kovács P. 2, Hanga 25/3,
Allen 10/6, Keller Á. 4. Csere: Tóth N. -, Ferencz 1, Wittmann -, Karahodzsics 3, Eilingsfeld 5/3, Perl 4. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan.

Az eredmény alakulása. 2. perc: 6-0. 9. perc: 14-14. 12. perc: 15-21. 14. perc: 24-27. 17. perc: 27-35. 20. perc: 32-38. 24. perc: 36-46. 27. perc: 48-49. 30. perc: 52-60. 32. perc: 53-65. 36. perc: 60-69. 38. perc: 65-74.

A Csehország elleni diadal (85-73) után Románia ellen is a győzelemért - így a nyolcaddöntős szereplés lehetőségéért - lépett pályára válogatottunk. A komoly téttel bíró, feszült hangulatú meccset két triplával kezdték a románok. Aztán rendeztük a sorainkat, elkezdtük a felzárkózást, sőt a negyed utolsó pillanatában a vezetést is átvettük. Hogy aztán a második negyed elején állva hagyjuk ellenfelünket - Hanga és Vojvoda nagyon belelendült. Csak a triplák nem mentek, az első félidőben 14 távoli kísérletből csupán kettő ért célba. De a szünetben így is hat ponttal vezettünk (32-38). Fordulás után a románok próbáltak agresszívabban, gyorsabban játszani, többször fel is zárkóztak. De a kritikus pillanatokban valaki mindig villant magyar oldalon (általában Hanga vagy Vojvoda), így tíz pont körül állandósult a magyar fór. A hajrában minden mindegy alapon rohamoztak a románok, ismét felzárkóztak. De ekkor már nem lehetett elvenni tőlünk a győzelmet. Nagyot küzdött, nagy csatát nyert a magyar válogatott és az utolsó csoportkör eredményétől függetlenül bejutott az egyenes kieséses szakaszba, a nyolcaddöntőbe!

Spanyolország a 2009-es, a 2011-es és a 2015-ös Európa-bajnokságot is megnyerte - 2013-ban nem jött ki a lépés, "csak" bronzéremig jutott a csapat. A spanyolok nem titkoltan azzal a céllal érkeztek az idei kontinenstornára, hogy megvédjék az Eb-címüket. Ennek megfelelő a keretük, sztárok egész sorát vonultatják fel - veretlenül menetelnek. A magyar válogatott célja csak a tisztes helytállás lehet. Szerencsére egyik csapat szempontjából sincs már tétje a meccsnek.

Spanyolország Európa-bajnoki kerete: Guillem Vives (Valencia Basket Club), Ricky Rubio (Utah Jazz), Sergio Rodríguez (CSZKA Moszkva),
Joan Sastre (Valencia Basket Club), Juan Carlos Navarro (FC Barcelona Lassa), Alex Abrines (Oklahoma City Thunder), Fernando San Emeterio (Valencia Basket Club), Juancho Hernangómez (Denver Nuggets), Pau Gasol (San Antonio Spus), Marc Gasol (Memphis Grizzlies), Pierre Oriola (FC Barcelona Lassa), Willy Hernangómez (New York Knicks).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!