Sport

2017.09.06. 20:30

Bemutatkozott a magyar jégkorong-válogatott új szövetségi kapitánya

BUDAPEST A magyar válogatott új szövetségi kapitánya, Jarmo Tolvanen az első három hely valamelyikét célozza meg a jövő évi Divízió 1/A-s jégkorong-világbajnokságon.

Ferencz Balázs

Az új szövetségi kapitány, Jarmo Tolvanen szerdai bemutatásán a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke, Such György úgy fogalmazott: az észak-amerikai dominancia után - az elmúlt időszakban kanadai és amerikai edzők töltötték be a posztot - ezúttal egy észak-európai szakember irányítja a nemzeti csapat munkáját, aki új szemléletet hozhat a hazai jégkorongsportba. Hozzátette, reméli, hogy hosszú távra sikerült megtalálni a megfelelő embert a felnőtt és a junior válogatott élére a Rich Chernomazt váltó 61 esztendős finn szakvezető személyében.

Jarmo Tolvanen főállású kapitányként tevékenykedik, s kiválasztásánál előnyt jelentett számára, hogy korábban egy évig irányította a Sapa Fehérvár együttesét, vagyis ismeri a magyar viszonyokat. Miután távozott Székesfehérvárról, a francia Dijon gárdáját négy szezonon át irányította, majd 2015-től mostanáig a norvég Stjernen együttesének vezetőedzője volt.

Jarmo Tolvanen, az új szövetségi kapitány Fotó: MTI/Soós Lajos

Tolvanen kiemelte, nagyszerű lehetőség számára, hogy visszatérhet Magyarországra, ahol szorosabb és jobb kapcsolatot szeretne kialakítani az edzőkkel és klubokkal, mint amilyen a korábbi kapitányoknak volt. Leszögezte, hogy nem kell bő keret, mert főállásúként jobban rálát a klubmunkákra, de mindenkinek megadja a lehetőséget a válogatottba kerüléshez, aki közel áll a nemzetközi szinthez. A finn edző a világbajnokságon kemény mérkőzésekre számít, mivel meglátása szerint a csapatok hasonló játékerőt képviselnek: a vb-n a riválisok közül hárman megelőzik a ranglistán jelenleg 19. magyar csapatot, a lengyelek és a britek vannak mögötte.

Jarmo Tolvanen szeptember 30-án, az MJSZ 90. születésnapi ünnepsége keretében a lengyelek ellen debütál a nemzeti csapat kispadján, míg novemberben a magyar együttes a négy nemzet tornán készül a jövő évi vb-re.

A 2018. április 22. és 28. között a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő Divízó 1/A-s világbajnokságon a feljutó Nagy-Britannia, a világelitből kiesett Olaszország és Szlovénia, valamint az idei, kijevi vb-s riválisok közül Lengyelország és Kazahsztán lesz a magyar együttes ellenfele. Az első két helyezett feljut a 16-os elitbe, az utolsó 2019-ben a divízió I/B-ben szerepel majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!