Hírek

2017.09.06. 20:16

Piaci körkép - avagy mi érik, mi terem a földeken ősszel?

FEJÉR MEGYE A piaci tömegen az látszik, hogy nincs. Elkezdődött az iskola - mondják az árusok, nagyon kevés a vásárló.

Kovácsné Hamberger Brigitta

A befőzési szezon javában zajlik, vagyis már a vége felé jár. Ennek megfelelő a termékkínálat. Lecsópaprika zsákszám, paradicsom, uborka és káposzta a legtöbb helyen kínálja magát. Érik a tök, a cukkini, a padlizsán lilán kiált. Gyümölcsöktől roskadozó asztalok, vásárló annál kevesebb.

Keserű György barackpakolás közben válaszolt kérdésemre, miszerint hányféle barack van az asztalon? Legalább négy, de gyümölcsösében nyolcféle is megterem. Mint megtudtam, ez azért jó, mert így körülbelül június 20-tól szeptember 20-ig tud a piacon árulni. A lekvárnak való már leérett, most a befőttnek és ennivalónak valót kínálja. Úrhidán, körülbelül másfél hektáron gazdálkodik, onnan ez a sok gyümölcs.

Keserű György rakja ki barackjait, amelyeket  saját gyümölcsösében termeszt Fotó: A szerző

Dunaújvárosban is kevés a vevő. Mondják, az iskolakezdés az oka. És hogy az idős generáció, akik befőznek, már nincsenek. A mostani fiatalok már nem állnak neki, megveszik a boltit. Viszont megy náluk az alma, melynek kilóját 290 Ft-ért kínálják, és a kígyóuborkát is keresik, 399 forintért megy. Fehérváron is egyre több az alma, 248-398 forint kilója.

Aki a déligyümölcsöket szereti, van kiwi 498-698 forfintért, banán 298-428 forintért, narancs 278-498 forintért, mandarin 298-598 forintért. Bár, hogy őszinte legyek, a mai napig nem értem, hogy ha érnek a szezonális gyümölcsök, miért banánt vásárol valaki? A napon érett, vitaminokkal teli hazai gyümölcsnek nincs párja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!