Hírek

2017.09.06. 18:30

Kik állnak a politikai rajtvonalhoz Vas megyében 2018-ban?

KÖRKÉP Összeállításunkban arra a kérdésre kerestük a választ, hogy kik lesznek a jelöltek a 2018-as országgyűlési választásokon.

Cseszkó Tamás

Vas megyében jelenleg három egyéni választókerület található. 2014-ben mindhárom körzetben a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte el a választópolgárok bizalmát.

1-es körzet

A nagyobbik kormánypárt megyei elnöke dr. Hende Csaba, aki elmondta, a Fidesznél decemberben várható a hivatalos jelöltállítási folyamat lezárása. - Jelenleg a tisztújító ülések zajlanak városi, megyei és országos szinten is - húzta alá a képviselő. Hozzátette, addig is teszik a dolgukat, és egyébként a pártban nem pozí-
ciót, hanem feladatot osztanak.

Dr. Hende Csaba egyébként 2006 óta Szombathely országgyűlési képviselője, 2010-ben és 2014-ben dr. Nemény András volt a baloldali ellenfele, ám mindkét alkalommal vereséget szenvedett. Információink szerint ismét ő lesz Hende kihívója, és bár most nem sokan látják esélyesnek, mint a baloldali párt alelnöke, azért befutó listás helyre számíthat.

Nagy kérdés, hogy mi lesz a többi baloldali párttal, lesz-e összefogás.

Balassa Péterrel fut neki a Jobbik a választásoknak, a jelenleg önkormányzati képviselőként tevékenykedő egykori futballista is harmadszor áll a rajtvonalhoz.

Vannak, akik azt mondják, hogy a megváltozott értékrendű pártban Balassa olyan helyre kerülhet a Jobbik országos listáján, amelynek köszönhetően akár ő is ott lehet a Parlamentben.

A Lehet Más a Politika nem fog össze a jelenlegi parlamenti pártokkal, erről többször, több fórumon beszéltek. Egyéni jelöltjük is lesz, információink szerint Németh Ákos személyében.

Még sok a kérdés, hogy mely nevek szerepelnek majd a 2018-as szavazólapokon Fotó: VN-Archív

Észak

A 2-es számú választókerületben, Észak-Vas megyében Ágh Péter a képviselő. Lapunknak úgy nyilatkozott, a jövőben is az embereket kívánja szolgálni. Eddig egyetlen ellenfele ismert: a jobbikos Rába Kálmán. Ő 2014-ben is indult, akkor a harmadik helyre volt elegendő neki a kapott szavazatok száma.

Az még kérdés, hogy ki lesz az MSZP jelöltje ebben a körzetben.

Fehér László, Celldömölk polgármestere, akit 2014-ben a baloldali összefogás közösen ajánlott a választópolgárok figyelmébe, lapunknak elmondta, bár érkezett megkeresés a részére, nem kíván országgyűlési képviselőjelölt lenni. Ugyanezt válaszolta Répcelak MSZP-s polgármestere, Szabó József is, aki azt mondta, ő biztosan nem lesz jelölt. Kerestük Szabó Lajost is, aki korábban volt MSZP-s országgyűlési képviselő, ám ő nem kívánt nyilatkozni.

Úgy tudjuk, ebben a körzetben akár az is előfordulhat, hogy nem az MSZP, hanem valamelyik apró baloldali párt adja a jelöltet.
Lapunk értesülései szerint itt egyelőre az LMP sem találta meg a megfelelő személyt, aki jelölt lehet. Azonban vannak olyan információk, amelyek szerint tárgyalnak a Gémesi György nevével fémjelzett Új Kezdet elnevezésű formációval is.

Dél

A 3. számú választókerület országgyűlési képviselője V. Németh Zsolt, aki több ciklus óta magabiztosan hozza a körzetét. Elmondta: - Politikai közösségünkben az alapszabály szerint zajlik a tisztújítás, majd a jelölési folyamatot követően a kongresszus után nevezik meg, ki indul képviselőjelöltként 2018-ban a körmendi székhelyű választókerületben
- mondta a képviselő. Hozzátette: - Én tehát addig is a munkámmal, vagyis a körzetben élők képviseletével, a térség fejlődésének előremozdításával foglalkozok. Bizakodással tölt el ugyanakkor választókerületi elnöki tisztemben történt újbóli megerősítem - fűzte hozzá V. Németh Zsolt.

Eddig egy ellenfeléről tudunk hivatalosan: Bana Tibor, a Jobbik Vas megyei elnöke, aki listáról jutott be a Parlamentbe.

Rajta kívül két félhivatalos ellenfélről lehet még hallani. Az egyikük Mecseki Csaba, Kám polgármestere, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke, aki Gyurcsány Ferenc pártjának színeiben indulna. Úgy tudjuk, az LMP is saját jelölttel állna a rajtvonalhoz, Ságodi Zoltánt indítanák képvise-
lőnek.

Az MSZP hivatalos szándékaival kapcsolatban kerestük Nemény Andrást, a párt megyei elnökét, ám lapzártánkig nem sikerült elérnünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!