Sport

2017.09.06. 18:20

Torna világkupa Szombathelyen rekordlétszámmal

SZOMBATHELY Péntektől vasárnapig ismét torna világkupaversenynek lehet házigazdája Szombathely. Több mint 30 ország közel 150 versenyzőjét várják az Arena Savariába.

Horváth Erika

Nagyszabású, látványos és színvonalas versenyre számíthatnak azok, akik kilátogatnak a hétvégén az Arena Savariába. A Torna Challenge Világkupára négy földrész több mint 30 országából közel 150 versenyzőt várnak, köztük olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat is - tudtuk meg a szerdai sajtótájékoztatón.

Koczka Tibor, Szombathely sportért is felelős alpolgármestere az "elemek" egymásra épülését és az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. A Rácz Gábor és Vizer Erzsébet nevével fémjelzett, már 25 éve működő tornaműhely révén kerülhetett be Szombathely a nívós tornaversenyek helyszínei közé. A Magyar Torna Szövetség és a város önkormányzatának támogatásával, a Pannon-sport Kft. nagy szervezési gyakorlatával szinte tökéletes nemzetközi versenyek vannak már mögöttünk. 2006 óta számos Grand Prix-versenynek és most harmadszor világkupának lehet házigazdája Szombathely. A világkupa a városmarketing szempontjából sem elhanyagolható: az M4 Sport mellett további kilenc csatorna közvetít a péntektől vasárnapig tartó eseményről.

Talán ők lesznek a jövő bajnokai. Borbás Maja és Maráczi Fruzsina bemutatója a világkupa sajtótájékoztatóján. Az asztalnál balról Dévai Boglárka, Altorjai Sándor és Koczka Tibor Fotó: Unger Tamás

Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára szerint a szombathelyi világkupa fontos felkészülési állomás a tornászok számára az októberi, montreali egyéni világbajnokság előtt. Itt a válogatottnak már 90-95 százalékos állapotban kell lennie. Sajnálattal jelentette be, hogy a magyar tornasport "zászlóshajója", az olimpiai, világ- és Európa-bajnok lovas, Berki Krisztián vállfájdalmai miatt nem tud indulni, de eljön Szombathelyre és találkozhatnak vele az arénába kilátogatók. A két friss Eb-érmes, az összetettben ezüstös Kovács Zsófia, valamint az ugráson bronzérmes, szombathelyi Dévai Boglárka viszont a szerekhez is lép. Utóbbi elmondta, hogy neki plusz adrenalint jelent, ha hazai közönség, a családja, hozzátartozói és klubtársai előtt versenyezhet. Nagy öröm a Szombathelyi Sportiskola szakosztálya számára, hogy Tömböl Boglárka is indulhat a világkupán.

Kalmár Attila, a Pannonsport Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a közelgő vb-nek is köszönhetően rekordlétszámot regisztrálhatnak a szombathelyi világkupán, amelyen challenge-verseny lévén komoly, 24450 eurónyi nettó pénzdíjat is kiosztanak a hat férfi és négy női szer legjobbjai között. Először a bemelegítő helyül szolgáló kiscsarnokot szerelték fel tornaszerekkel, csütörtökön már az arénát is használatba vehetik a versenyzők, akiknek tudását a nagyközönség péntektől vasárnapig csodálhatja meg.

Pénteken 15 órától várhatóan 19.45-ig tart a női és férfi kvalifikáció - ekkor dől el, hogy kik szerepelhetnek majd a szerenkénti döntőkben. Szombaton 15 órától a férfiak talaj, lólengés és gyűrű, a nők ugrás és felemás korlát fináléját rendezik, vasárnap - szintén 15 órától pedig férfi ugrás, korlát és nyújtó, valamint női gerenda és talaj döntője szerepel a programban. A pénztárak mindhárom napon 13 órától nyitnak; az iskolai csoportok, illetve a szülői kísérettel érkező 14 év alatti gyermekek (plusz egy szülő) ingyen tekinthetik meg a rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!