Hírek

2017.09.07. 16:50

Az alapoktól építkezik az Előszállási labdarúgás

ELŐSZÁLLÁS Jobb napokat is látott a mainál Előszállás futballközössége. A majd' egy évtizedes vegetálást összeomlás követte. Szívós, eredményes labdarúgó-építkezésbe kezdtek a sportág és a közösség elhivatott vezetői. Szerencsére most már világosodik az alagút vége.

Balogh Tamás

Szloboda János, az Előszállási Sportegyesület U16-os csapat, és általában az utánpótlás-játékosok egyik edzője a máshol szerény eredményt okkal értékeli az első közös sikerükként.

Miként zárta a csapat az elmúlt szezont?

- Sokkal jobban sikerült, mint ahogy azt gondoltuk, ugyanis nem mi lettünk az utolsók! Talán furcsán hangzik, de a magyarázat az, hogy teljesen amatőr gyerekeket szedtünk össze a tavalyi nyáron az U16-os korosztályba. Egyelőre csak ez az egy csapatunk van. A felkészítésük az elmúlt szezonban Bognár Márkra, az egyesületünk elnökére is, és rám hárult.

Szloboda János, az egyesület utánpótlástrénere   Fotó: BAT

Elég lesz ez a jövő építésére?

- Szeretnénk az U15-ös, valamint az U19-es csapatokat is indítani. A kisebbek toborzásához bemutató edzéseket tartottunk, itt, Előszálláson és Daruszentmiklóson is. Ezeknek az volt a célja, hogy kedvet csináljunk a labdarúgáshoz és az is, hogy megmutassuk nekik, hogy mire számítsanak a tréningek során. A foci melletti játékosságot és az erőfejlesztés lehetőségét is. Tavaly sikerrel jártunk vele. Szerencsére az ottani iskola is partnerként állt mellénk, így hat-hét játékost igazolhattunk a szomszéd településről. A mérkőzésekre személyesen én hozom át őket, az edzésekre jó idő esetén kerékpárral teszik meg a három-négy kilométeres távot.

Meg akarja várni, amíg ezek a gyerekek a felnőtt csapatba léphetnek?

- Valóban az egyik fontos célunk, hogy megfelelő utánpótlásbázissal a felnőttcsapatot is építeni tudjuk. A feladatunk nem könnyű, hiszen kamaszokkal van dolgunk, akiknek először a játék alapjait és a csapatban való gondolkodást is meg kell tanítsuk. Ez utóbbi is nagyon fontos, hiszen van, akitől az együttműködési készség hiánya miatt el is kell váljunk. A többségről elmondhatjuk, hogy ők az elvárásainknak megfelelően akarnak tenni a sikerükért, és becsülettel megállják a helyüket. Vannak bizony nagyon tehetséges játékosaink is. A korosztályból sokan most lesznek középiskolások és ezért, főleg a kollégistáknak az edzéseit nehéz lesz biztosítani. Feltétlenül szükséges lesz az egyéni munkájukra is támaszkodni. Az itthon maradókra a heti két tréning és a hét végi mérkőzés vár. A nyári felkészülésünket szerencsére egy csapatépítésnek is megfelelő, háromnapos edzőtáborral tudtuk biztosítani Balatonszemesen.

Bognár Márkra, az Előszállási Sportegyesület elnökére a jövőépítés stratégiai terhe mellett az utánpótlás korú játékosok egyik edzőjeként is nagy feladat hárul.

Hová lett a korábbi előszállási "nagy csapat"?

- Sajnos az elmúlt évek alatt nagyon sokan elvándoroltak tőlünk, és a környékbeli fiatalemberek is másutt találtak csapatokat maguknak, Lajoskomáromtól Nagykarácsonyig. Ez egy hosszú, öt-tíz éves folyamat volt, amit szeretnénk megállítani. Az egyesületünk megújult vezetése a jövőbe tekint. Jómagam tavasztól töltöm be ezt a posztot. Úgy érezzük, hogy a korábbi időszakban az elődeink nem foglalkoztak eléggé sem az utánpótlással, sem a felnőttcsapatunkkal. Mi az alapokról kezdtük a közös munkánkat, és nem szeretnénk ebbe a hibába esni. Előszállás sokáig játszott a megyei másodosztályban, majd a harmadosztályba estünk vissza. Szeretnénk visszahozni korábbi játékosainkat, hogy első csapatunk méltó helyére kerüljön.

Bognár Márk tavasztól tölti be az elnöki posztot

Adottak a munkához szükséges feltételek?

- Sajnos szerények a körülményeink. Az edzéseinken körülbelül húsz játékos vesz részt. Labda mindenkinek jut. A mérkőzésekre szerelést igen, de cipőt nem tudunk biztosítani. A környékbeli egyesületeknél sokkal jobbak a feltételek. Elsősorban a létesítményekre és az edzésekhez szükséges eszközökre gondolok, de a legtöbb helyen már edzőpályát, vagy akár pályákat is találunk. Mi is szeretnénk a lehetőségeinket fejleszteni. Örömmel mondhatom, hogy az idei évben sikerült a TAO-s pályázaton indulnunk. A célunk az öltözőnk felújítása és bővítése, a hiányzó eszközök beszerzése és a pálya felújítása. Szerencsés elbírálás esetén az általa hozott anyagi segítséggel a szakmai munkánk színvonala is jelentősen emelkedhet.

Vannak-e támogatói a csapatnak?

- Ebből a szempontból is nagyon nehéz a helyzetünk. Sajnos még a helyi vállalkozók sem szeretnék feltétlenül támogatni a csapatunkat. Nagyon szeretnénk, ha a TAO révén segítenének bennünket a jövőben. Szerencsére az önkormányzat főképp az utánpótláskorúak miatt, mellénk állt. A létesítményt az önkormányzat biztosítja a számunkra. A kisebb feladatokat - a padok elhelyezését, egy-egy fűnyírást - közösségi munkával az elnökség és a játékosok együtt végzik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!