nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hiány helyett folytonosság
Illúziót gyárt az emberi agy

Pr.bá.j.k m.g e.olva.ni e.t a m.ndat.t! Ugye sikerült a kihagyott betűk ellenére is? Az emberi agy működése ugyanis lehetővé teszi, hogy a töredezett szöveget is értelmezni tudjuk. De vajon hogyan lehetséges ez? Egy kutatás nemrégiben erre kereste a választ.

nyest.hu | 2009. december 3.
|  

Próbált már Ön egy zsúfolt teremben beszélgetni valakivel? Vagy a rádióra figyelni, miközben a gyerekek is a közelben játszanak? Ha igen, bizonyára észrevette már az agynak azt a képességét, hogy töredezett hangsorokból is képes értelmes szöveget fabrikálni. Egy holland kutatócsoport most azt vizsgálta, hogyan lehetséges ez.

„A mindennapi életben gyakran kell megértenünk olyan üzenetet, amelynek egy részét a háttérzaj eltorzítja, vagy éppen el is nyomja. Ez azt jelenti, hogy az információ egy része elvész – ennek ellenére az agyunk képes dekódolni az egész üzenetet” – mondja Lars Riecke, a Maastrichti Egyetem professzora, aki kutatócsoportjának élén a folytonosság illúziójára kereste a magyarázatot.

Az általuk folytatott kísérlet során a kísérleti alanyoknak hiányos hangsorokat kellett értelmezniük, miközben agyukban mérték az elektromos aktivitást. A kutatók azt találták, hogy a lassú agyhullámokat (théta), amelyek hagyományosan a hangok közötti határok dekódolásáért felelősek, ideiglenesen elnyomja az agy, amikor hiányzó hangokkal „szembesül”. Ezért érezzük úgy, mintha a hangsor teljesen folytonos lett volna.

Érdekesség, hogy az agy elnyomó hatása már a folytonossági hiány előtt jelentkezik, és akkor éri el a maximumát, amikor a hiány éppen megjelenik. Vagyis a folyamat igencsak gyorsan zajlik.

A vizsgálatot végző kutatók szerint ezeket az eredményeket hallókészülékek gyártásánál is fel lehet majd használni – számol be a Science Daily.

Információ
X