nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tökéletes real-time videó rossz mobilsávszélességen is

Kutatók egy csoportja siketek számára készít mobiltelefont, melynek révén lehetséges lesz a jelnyelven való kommunikáció.

nyest.hu | 2009. december 3.
|  

Létezik már mobiltelefon vakok számára Braille nyomógombokkal, ám nemsokára a siketek és hallássérültek is teljes értékű felhasználói lehetnek a modern technika eme vívmányának. Mindehhez nincs másra szükség, mint megfelelő minőségű és képsűrűségű videóüzenetekre, amelyek segítségével a siketek jelnyelven kommunikálhatnak egymással – csak úgy, mint a halló emberek a hangok útján.

A Cornell Egyetem kutatói négy éve dolgoznak azon, hogy mindez megvalósuljon – számol be a physorg.com. Az új típusú telefon prototípusa egy évvel ezelőtt készült el, és jelenleg 25 ember használja a Seattle-i térségben. Azért csak ennyi, mert a szakemberek nem akarják piacra dobni a terméket egészen addig, amíg tökélyre nem fejlesztik az új technológiát. „Nem akarjuk, hogy az emberek úgy használják a telefont, hogy közben szitkozódnak, mennyire idegesítő. Azt akarjuk, hogy gond nélkül fel tudják rajta hívni az édesanyjukat” – fogalmaz az egyik fejlesztő.

A hallássérültek eddig csupán az SMS-szolgáltatást tudták igénybe venni a mobiltelefon számos funkciója közül. Az új technológia viszont lehetővé teszi, hogy a készüléket egyszerűen az asztalra helyezzék, és videokapcsolaton keresztül jelnyelven kommunikáljanak egymással. „A siketek tudnak egymásnak SMS-t küldeni, de ha az SMS önmagában olyan nagyszerű találmány lenne, a mobiltelefonok sohasem fejlődnének” – mutat rá Sheila Hemami, a kutatócsoport vezetője, hozzátéve, hogy így a hallássérültek is képesek lesznek anyanyelvükön beszélgetni egymással.

A videókonferencia mint szolgáltatás már régóta létezik, ez azonban nem volt alkalmas a jelnyelv közvetítésére. Ehhez ugyanis olyan szoftver szükséges, amely lehetővé teszi másodpercenként legalább 10 képkocka továbbítását – különben a kép akadozna. És fontos a megfelelő minőség is, hiszen a jelnyelvben minden apró gesztusnak jelentősége van. A fejlesztők így az arc és a kezek élessége érdekében kénytelenek voltak némileg háttérbe szorítani az alak és a háttér tisztaságát. Az optimális variációt maguk az érintettek segítettek megtalálni a kutatóknak.

Információ
X