szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy portugál kutatócsoport elkészítette a világ első papíralapú tranzisztorát, amelynek nyomán olcsóbb, tömeggyártású elektronikus papírok, intelligens csomagolóanyagok és rádiós jeladók készülhetnek.

Az AlphaGalileo európai kutatási hírekkel foglalkozó portál értesülései szerint a tranzisztort a lisszaboni Anyagtudományi Központ (CENIMAT), valamint a lisszaboni egyetem tudomány-technológiai fakultásának munkatársai fejlesztették ki, Elvira Fortunato vezetésével.

A térvezérlésű (FET) tranzisztorban a kutatók már korábban is alkalmaztak papírt a szerkezet fizikai alaplemezeként (szubsztrát), most azonban a szubsztrát rétegek közötti komponenshez használták fel a cellulóz alapú anyagot. Az így létrejött szerkezet a legmodernebb vékonyfilm-tranzisztorokkal (TFT) is felveszi a versenyt az elektromos tulajdonságok terén. Az eredményeket a szeptemberi IEEE Electron Device Letters című szakmai folyóiratban teszik közzé.

A CENIMAT kutatói a világon elsőként alkalmaztak papírt a FET tranzisztor dielektromos rétegeként. „A készüléket egy papírlap két oldalán helyeztük el, így az anyag egyszerre viselkedik szigetelőként és szubsztrátként. Kettő az egyben” – magyarázta Elvira Fortunato.

A papíralapú, „hibrid” tranzisztorok teljesítménye az amorf-szilíciumból készült TFT-két is felülmúlja, s körülbelül a legmodernebb vékonyfilm-tranzisztorokkal van egy szinten.

A fejlesztés eredményeként ígéretes eldobható elektronikai eszközök, papíralapú megjelenítők, intelligens címkék és csomagolóanyagok, biológiai felhasználású elektronikai eszközök,vagy akár új típusú RFID-jeladók jöhetnek létre.

hvg.hu Tech

Bemutatták az első színes, A4-es e-papírt

Megalkották a világ első A4-es méretű színes elektronikus papírját, mely farostból készült elődjéhez hasonlóan hajszálvékony s ugyanúgy gyűrhető, mégis egy LCD képernyő tulajdonságaival van felruházva.

hvg.hu Tech

Öntöttvasnál erősebb papírt állítottak elő

Az öntöttvasnál is erősebb nanopapírt állítottak elő a stockholmi KTH technológiai kutatóintézet fejlesztői. A nanoméretű cellulózszálacskák a hagyományos papírnál könnyebb anyagot eredményeznek, ugyanakkor annyira erősek, hogy akár több liternyi folyadékot is lehetne gond nélkül tárolni egy ilyen anyagú zacskóban.

hvg.hu Tech

Pár atomból áll csak az új angol tranzisztor

Egy atom széles, tíz atom hosszú a manchesteri egyetem kutatói által létrehozott tranzisztor. Az atomikus készüléket alkotó grafén nevű anyagot sokan a szilikon utódjának tartják - ha semmi nem áll a tömeggyártás útjában, az elkövetkező években is igaz marad Moore törvénye.

Bari Máriusz Tech

Hamarosan felváltja az újságot az elektromos papír

Los Angeles-ben mutatta be az Epson a legújabb A/4-es méretű elektromos papírt. A cég véleménye szerint elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol elkezdhetjük felváltani a hagyományos papírt az elektromossal.

BBC Tech

Beszélő papírt fejlesztettek ki

A digitális papír érintésre előre felvett üzeneteket játszik le. A reklámipar máris érdeklődik a találmány iránt.

hvg.hu IT-SZALON

Új szuperszámítógép-chip 234 millió tranzisztorral

Az IBM, a Sony és a Toshiba közösen fejlesztette ki a Cell Chip névre keresztelt szuperszámítógép-processzort. A szuper jelzőt nem csak hatalmas teljesítménye, hanem mindenféle számítástechnikai-, szórakoztató- és egyéb elektronikus eszközt meghajtó képessége miatt érdemelte ki.