4 szuper szánkózóhely Magyarországon

Nincs is jobb program télen egy kiadós csúszkálásnál. Ha ti is szívesen kimozdulnátok, eláruljuk, hova érdemes mennetek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság, ha téli sportról van szó, mindenki a síelésre gondol. A szánkózás, úgy tűnik, kezd kimenni a divatból, pedig teljesen más élményt nyújt mind a kettő. Utóbbi visszarepít a gyerekkorba, hisz féktelenül száguldhattok a domboldalon, egymásba csimpaszkodva, nagyokat eshettek, de ilyenkor még ez sem fáj.

A Világörökség magyar helyszínei

Nézegess képeket!

Elolvasom

Szerencsére itthon csodás helyek várnak, ahol amellett, hogy tökéletes terepet találsz ehhez az izgalmas téli kedvteléshez, friss levegőt szívhatsz, és feltöltődhetsz energiával. A következő négy helyet nem érdemes kihagynod.

Szánkó, rétes, forralt bor: Normafa

A Budai-hegyvidék egyik legszebb pontja a Normafa, ahonnan páratlan kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre. A táj egyúttal tökéletes helyszín egy délutáni szánkózáshoz, emiatt igen népszerű is, így a tömegre sajnos fel kell készülni.

Igazi nosztalgikus hangulatú hely ez, ahol nyoma sincs kiépített pályáknak, szigorúan behatárolt területeknek, itt mindenki úgy és ott siklik, ahol kedve tartja. Ezzel együtt persze vállalni kell azt is, hogy felvonók sincsenek, de ennek hiányát nem érzed, feledteti azt a dombokon gyönyörűen csillogó takaró látványa.

Ha egy-két csúszás után elfáradtál, pihenj meg a dombtetőn lévő réteses házikóknál, ahol mennyei házi rétest és forralt bort lehet kapni.

Kicsiny falu, hatalmas síaréna: Eplény

Eplény hatalmas fejlődésen ment keresztül az utóbbi időkben, legalábbis, ami a téli sportokat illeti. A Bakony déli részén, Veszprém és Zirc között található ez a kis falucska, melynek külterületén, az Ámos-hegyi Pihenőerdőben nyílt meg nemrég a Nordica Síaréna.

Nemcsak síelni lehet, van külön szánkópálya is, ami egészen a dombtetőről indul. Itt biztonságosan lehet csúszkálni, a síelők zavarása nélkül.

A pálya hossza 650 méter, így, ha száguldozni van kedved, itt igazán elengedheted a gyeplőt. A síaréna üzemeltetőinek koncepciója, hogy egy modern, felszerelt sportközpontot hozzanak létre, és nem titkolt céljuk, hogy a végeredmény olyan legyen majd, mintha Ausztria egyik idilli hegyi falujában csúszkálnál.

Ehhez egy nagyon fontos, elkerülhetetlen kellék már el is készült, hiszen Eplényben hamisítatlan fagerendás hüttében pihenheted ki a szánkózás fáradalmait, sőt, még gőzgombócot is ehetsz.

Szánkópálya felvonóval: Bánkút

Ha csak az tart vissza a szánkózástól, hogy lusta vagy a csúszás után visszamászni a dombra, a bánkúti pályán ezt is megúszhatod, hiszen külön felvonó tartozik a szánkópályához. Ez, a Bükki Nemzeti Parkban, a hegység középpontjában elhelyezkedő falu a téli magyar tömegsport fellegvára.

Tengerszint feletti magassága 800-930 méter, ezért sokáig megmarad a , így nem is csoda, hogy itt alakult ki az ország legnagyobb sícentruma, különböző nehézségű sípályákkal, éjszakai kivilágítással, sok-sok felvonóval. Itt szánkózni - a profin felszerelt és karbantartott szánkópályán kívül - azért is nagy élmény, mert a csúcson állva csodálatos panoráma tárul eléd, hiszen láthatók az Alacsony- és a Magas-Tátra csúcsai is.

Hócsúszda, a modern szánkó: Mátraszentistván

A Mátrában rengeteg lehetőség van a szánkózásra. A híres üdülőhelyeken, Mátraházán, Mátrafüreden és Mátraszentimrén több szánkópálya is található, ahol biztonságosan lehet csúszkálni, külön a síelőktől.

A közelben fekvő Mátraszentistvánon ugyan hagyományos szánkópálya nincs, de kipróbálhatod a szánkózás modern változatát, a csúszdát. A 130 méter hosszú pályán egy traktorgumira emlékeztető fánkban csúszhatsz le.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha szeretsz szánkózni, a csúszdát is imádod majd, hiszen az élmény hasonló, csak ezzel még gyorsabb, még izgalmasabb lesz a csúszás.

Ezt is szeretjük