nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovákia mint „rövidnadrágos gyerek”

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint megengedhetetlen, hogy Magyarország „rövidnadrágos gyerekként” kezelje Szlovákiát.

MTI | 2010. január 8.
|  

A miniszter a szlovák-magyar kapcsolatokat olyan lappangó problémának tartja, amely régebbi, mint maga a szlovák állam. „Állandóan jelen van, és időről időre kiélesedik” – jelentette ki abban az interjúban, amelyet a SITA pozsonyi hírügynökség hozott nyilvánosságra csütörtökön.

Lajcák számára ez nem meglepő. Az azonban megdöbbentette, milyen „dühvel lép fel időnként a magyar (politikai) színpad”. Főleg a magyar politikusok államnyelvtörvénnyel összefüggő nyilatkozatai sokkolták, amelyek szerinte a leginkább felkavarták a kétoldalú kapcsolatokat.
A szlovák-magyar vitatémák közül a SITA a Benes-dekrétumokat, a Magyar Gárdát, a dunaszerdahelyi rendőrakciót, a kisebbségi tankönyveket és a nyelvtörvényt említi.

Szlovákia jelenleg elsősorban azt várja el a magyar féltől, hogy kivizsgálja az elmúlt évi támadásokat a Magyarországon működő szlovák diplomáciai képviselet, intézetek ellen. Ezekre főleg azután került sor, hogy tavaly augusztusban Szlovákia nem engedte be az országba Sólyom László magyar államfőt Szent István új szobrának Révkomáromba tartott felavatására.

„Az volt az érzésem, hogy Magyarországon mindenki abban versenyez, hogyan keresheti a problémát csak a mi (szlovák) oldalunkon” – jegyezte meg a pozsonyi diplomácia vezetője. Azt állítja, egyetlen mérvadó hangot sem hallott, amely feltette volna a kérdést, hogy nem történt-e hiba a magyar oldalon is.

„Magyarország semmi esetre sem viselkedhet úgy velünk (szlovákokkal) szemben, mintha rövidnadrágos gyerekek lennénk” – húzta alá a politikus.

A kétoldalú viszony kérdéseiről legutóbb Németh Zsolttal, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökével tárgyalt Miroslav Lajcák. A keddi pozsonyi megbeszélésen a felek úgy vélték: közös érdek a szomszédsági kapcsolatok „pragmatikus” fejlesztése 2010-ben, amikor mindkét országban parlamenti választások lesznek.
Lajcák egy másik, a TASR hírügynökségnek adott interjújában csütörtökön azt mondta: azzal számol, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok témáját a közelgő választási kampányban néhány párt is felhasználja, ami kedvezőtlen hatással lesz a két ország általános viszonyára. „Fontos azonban, hogy ezt ellenőrzés alatt tartsuk, hogy ne lépje át az értelmes határt, s ne károsítsa kölcsönös kapcsolatainkat, mert azok lényegesen fontosabbak, mint az egyik vagy a másik párt győzelme”.
A miniszter kifejtette: a szocialisták második kormányát Magyarországon olyan tiltakozások kísérik, amelyek Európának ezen részén nem mindennapiak. „Ez a feszültség ott látható, és már régen ezelőtt kimutatták, mielőtt ez a téma (feszültség a szlovák-magyar viszonyban) megszületett volna. A politikai erők számára ma minden téma jó arra, hogy a választás előtt meghatározzák saját arculatukat. A kormányok felelőssége, hogy ez ne váljon uralkodóvá” – emelte ki Lajcák.

Információ
X