nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nomen est omen
USA: a szavak háborúja

A szegény gyermekek sokáig „hátrányos helyzetűként” szerepeltek az Egyesült Államok törvényeiben. Aztán idővel ez a kifejezés „politikailag inkorrektté” vált, és inkább a „veszélyeztetett” címkét használták. Egy washingtoni törvényhozó most új, pozitívabb sugallatú megnevezést javasol: „reményteli”.

nyest.hu | 2010. január 18.
|  

A címke önbeteljesítő jóslatként működik – vallja Rosa Franklin demokrata párti törvényhozó, aki a minap azzal a javaslattal állt elő a szenátusban, hogy az eddig „veszélyeztetettként” szereplő gyermekeket kereszteljék át az amerikai törvényekben „reménytelivé”.

USA: a szavak háborúja

A pszichológiában ismert tény, hogy ha egy gyermekkel szemben alacsonyak egy oktató elvárásai – tegyük fel, annak bőrszíne alapján –, akkor a diák ennek megfelelően általában rosszul is fog teljesíteni. Ugyanígy hatnak a negatív megnevezések is, ezért fontos, hogy átírják őket. Ha ez megtörténik, az paradigmaváltást eredményezhet – reméli Franklin.

A kezdeményezés a törvényhozók egyik csoportjánál (nem meglepő módon különösen a demokratáknál) meleg fogadtatásra talált – másik részük azonban ellenzi a felvetést, elsősorban a módosítás költségeire hivatkozva. 54 helyen kellene tudniillik kicserélni a kifejezést az Államok joganyagában. És különben is; nem a címke, hanem az emberek hozzáállása számít. „Ami igazán segítene, az egy jól strukturált, hiteles program, ami mögött megfelelő anyagi támogatás áll” – vallja az egyik ellenlábas, a republikánus Glenn Anderson.

Amint arról a Washington Post beszámol, egy csoport biztosan kitörő örömmel fogadja a kezdeményezést: az a szerkesztőgárda, amelyik évente összeállítja a Száműzött Szavak Listáját. Ez a csapat ugyanis már 2000-ben megszabadult volna a „veszélyeztetett” megjelöléstől, mondván, hogy az „agyon- és félrehasznált.”

Ugyanígy a Lake Superior Állami Egyetem vezetése a „politikailag korrekt” kifejezésnek mondott búcsút, a politikailag korrektnek tartott szavak és kifejezések készletével együtt. Az egyetem szóvivője ebben az ügyben viszont a kételkedők táborát gyarapítja: „Bár tisztelem a szenátor szándékát, azt hiszem, abban mindannyian egyetérthetünk, hogy egy kifejezés megváltoztatása még nem jelenti a probléma megoldását. Sőt, alkalmasint akár el is terelheti a figyelmet arról, hogy inkább cselekedni kellene.”

Ennek ellenére nem kizárt, hogy Franklin eléri célját, és az Államok joganyagában „reménytelivé” válik a szegény sorsú gyermekek helyzete. Ebben az esetben viszont lehetséges, hogy éppen ez a kifejezés szerepel majd évek múlva a Száműzött Szavak listáján.

Információ
X