Diabétesz - Az életmód vagy a genetika a döntő?

MTI
megjelent:

A diabétesz szoros összefüggésben van az életmóddal, különösen az elfogyasztott ételek minőségével és mennyiségével. Világszerte 220 milliónál több embert érint a betegség, amely az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint több mint egymillió ember halálát okozza évente.

Százhuszonkétezer ember genetikai állományát pásztázta végig egy több száz fős nemzetközi kutatócsapat, aminek eredményeként megötszöröződött a cukorbetegség kockázatát növelő, ismertté vált génváltozatok száma - közölték a Nature Genetics című szakfolyóirat online kiadásában vasárnap.

Európa, az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália száznál több intézménye vesz részt abban a tudományos konzorciumban, amelynek szakemberei elsőként azonosítottak tíz új génmutációt, amely a vércukor- és az inzulinszint szabályozásában játszik szerepet.

A kutatók szerint az újonnan megtalált génváltozatok közül kettő közvetlenül befolyásolja a diabétesz kockázatát. A szervezet glükózanyagcseréjének hátterében lévő genetikai útvonalak megismerése közelebb vihet a diabétesz kialakulásának megértéséhez, ezáltal új terápiák kidolgozásához.

A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei
A 2-es típusú cukorbetegség (vagy korábban használt elnevezéssel késői kezdetű, felnőttkori vagy nem inzulinfüggő cukorbetegség, diabétesz mellitusz) kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni, vagyis inzulinrezisztencia áll fenn.
Ez általában a 30. életév után alakul ki arra genetikailag hajlamos és nem megfelelő életmódot folytató egyéneknél, ám napjainkban az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb.
A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei

Génváltozat, mely közvetlenül befolyásolja a cukorbetegség kockázatát

A tudósok szerint a GIPR-A jelű génnek különösen fontos szerepe van. Egy olyan fehérje termelését kódolja, amely a szervezet evés utáni hormonválaszát szabályozza: serkenti az inzulin kibocsátását, ezáltal ellenőrzi a vérben lévő glükózszintet.

Ha azonban a mutáns változat van jelen a DNS-ben, ez a válasz elmarad evés után, így a vércukorszint megemelkedik. A konzorcium szakértői úgy vélik, hogy még most is csak mintegy tizedét ismerik a glükózszintet befolyásoló folyamatok hátterében lévő géneknek.

A diabétesz szoros összefüggésben van az életmóddal, különösen az elfogyasztott ételek minőségével és mennyiségével. Világszerte 220 milliónál több embert érint a betegség, amely az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint több mint egymillió ember halálát okozza évente. Ahogy az elhízottak aránya növekszik, a halálesetek száma 2020-ig megduplázódhat.

A téma cikkei

(MTI)

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.