Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Ajándékutalvány

Adj ajándékba segítséget!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - Kövesd itt!

A legtitkosabb kínai számok - ezeket sose használd!

Közzétéve: 2010. 01. 22. Írta: Sáfrány Zsófia Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
A kínai nyelv sajátja, hogy rengeteg olyan szóval rendelkezik, mely több jelentéssel bír. Ez igaz a számokkal kapcsolatos szinonimákra is, most megtudhatod, mitől óvd magad!
Egy ilyen szó pl. a „zhong” szó, mely egyszerre jelent: „központot”, a „végét valaminek”, az „órát”, a „csengőt”, a „szeretetet” és a „hűséget” is. Az a tény, hogy egy szó több szinonimával rendelkezik, ahhoz vezetett, hogy egyes szavakat nem használnak bizonyos alkalmakkor, ha annak bármilyen negatív jelentése is van. Még akkor sem, ha épp annak pozitív jelentését választanánk ki. Ez különösen igaz az újév ünneplésekor, amikor az emberek megpróbálnak annyi pozitív energiával feltöltődni, amennyivel csak lehetséges. Így még csak az esélyét is igyekeznek elkerülni, hogy bármilyen szót használjanak, mely félreértésből adódóan negatív hatást okozhat köreikben.  Mindemellett az is tény, hogy Kínában, - ahogy más országokban, - sokféle tájszólás van, így megeshet, hogy kiejtési különbségből adódóan félrehallja a másik egyik-másik szót.

A számok jelentősége


A számok akkor kerülnek a képbe ezzel a nyelvi taburendszerrel kapcsolatban, amikor a nem szám jelentésű homonimákat (azonos alakú, de több jelentéssel rendelkező szó, melynek jelentései között nem tárható fel logikus kapcsolat. – a szerk.) említjük. Ezek aztán szintén pozitív vagy akár negatív jelentést is kölcsönözhetnek egy-egy számnak. Vegyük pl. az egyest, mely a kínai nyelvben a „yī” szó. Ugyanez a szó azonban jelenthet „magányt” vagy „egységet” is. A másik említésre méltó tény, hogy néhány szám nemcsak homonimával rendelkezik, hanem egyéb vele kapcsolatos jelentéssel. Így a nulla ugyanúgy reprezentálja a „semmit”, a „beteljesülést” és „Istent” is. A hármas szám önmagában szerencsét hoz. Azonban sokszor a számok szerencsét hozó jellege szorosan összefügg annak hozzákapcsolt jelentéseivel. A hatos szám (liù) ugyanakkor mind a szerencsét, mind a szerencsétlenséget magában hordozza.

Vannak olyan ünnepségek is, melyek egy bizonyos dátummal függnek össze. A kilences szám (jiŭ) a mandarin nyelvben több jelentéssel bír. Az egyik legfontosabb értelmezés: a hosszan tartó. Maga a kilences szám szintén szoros kapcsolatban van egy másik ünnepséggel, melyet 09.09-én ünnepelnek. Ez az a nap, amikor a yang energia duplán van jelen. Ennek a szónak jelentése „bor” is. Így logikus, hogy ezen a napon bort isznak az emberek.

Szerencsés számok


A kilences szám mellett a másik két szám, mely szintén dupla szerencsét hordoz magában: a hatos és a nyolcas. A hatos szám (liù) a folyamatosságot és a gyengédséget foglalja magában, épp ezért a nyugati kultúrákban preferált 666-os számkombinációtól nem áll fel a kínaiak hátán a szőr. Ez a nyugati kultúrkörben ördöginek minősített szám valójában igazi szerencsét jelent a kínai nyelvben, mivel szó szerint számukra azt jelenti: „minden könnyedén megy”. Vannak emberek, akik bármit megfizetnének érte, hogy ilyen telefonszámmal rendelkezhessenek. Az alap elgondolás azonban, hogy minél többször ismétlődik egy-egy szerencsés szám, annál több valószínűséggel úszkálunk majd a boldogságban. A számkombináció 168 lefordítva azt jelenti: „szeretnék könnyedén boldogulni az életben”. Az 518 azonban ugyanúgy jelentheti, hogy: „jólétet szeretnék”. Érdekes kombináció lehet még az 5189 számkombináció, mely jelentése szerint: „szeretnék hosszútávon jólétet”.

A legeslegszerencsésebb szám a mandarin nyelvben azonban a nyolcas. Ez is az oka, hogy miért is éppen 2008.08.08-án este 8-kor indították a pekingi olimpiai játékokat. Nem csoda hát, hogy sok kínai cég és hotel igyekszik minél többször megjelentetni ezt a különleges számot akár a telefonszámában vagy akár a címükben, logojukban (lásd Ezoterikus.hu logoját! – a szerk.).

A szerencsétlenséget hozó számok


A kínai kultúra szerint a lehető legszerencsétlenebb szám a négyes, mely szorosan összeforr „halál” jelentésével. Ezt a számot így elkerülni próbálják, ha lehet, Kína-szerte mindenhol. Hong-Kongban néhány épülettervező úgy próbálta elkerülni a négyes szám negatív jelentését, hogy egyszerűen megszüntette a teljes 4. emeletet. Ezért történhet az, hogy a liftben szereplő 50 emelet valójában csak 36. Nem meglepő így az sem, hogy ha egy épület egy utcában a négyes számot viseli, valószínűleg az az értékéből is erősen veszít majd. Az ötös szám (wŭ) szintén nem éppen kellemesen a „semmi“ és a „nem“ szóval kapcsolatos. Önmagában semleges szám, elsősorban más számokkal kombinálva kap igazi jelentést.

A legeslegfélelmetesebb szám mindenképpen a 14-es, mely a két rettegett szóból 10 (shí) és a 4 (sí) áll össze. Ez utóbbi jelenthet balesetet, a kettő összeolvasva azonban szó szerint azt jelenti „meg fogsz halni”. Az 514-es még igazán személyre szóló sugallattá is válhat, mivel azt jelenti: (wŭ yāo sì ) „meg fogok halni”.

A Kelet és a Nyugat kontrasztja

A mai Kínában gyakorta hiányzik a 13. emelet, tekintettel annak a nyugati kultúrában ismert szerencsétlenséget hozó jelentésére. Bár az is igaz, hogyha egy kínai hotelben kihagyják az emeletek számozásánál a 13-at, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem a 14., hanem a 15. emeleten találod majd magad!
Forrás: Ezoterikus.hu