Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Ajándékutalvány

Adj ajándékba segítséget!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - Kövesd itt!

Szabadulj meg a negatív energiáktól!

Rendezvényekre kell egy jósda!

Csupán néhány programötlet a 200-ból:

Ismerje meg további ötleteinket! Családi nap, céges rendezvények, privát partyk, bálok? 17 évnyi tapasztalat, megújuló ötletek, ingyenes dekoráció!

Holdnaptár

Igyál tisztított vizet! Jó eséllyel meghalhatsz!

Közzétéve: 2010. 01. 24. Írta: Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács
Értékelés
A tisztított eljárású vizek nem helyettesíthetik az ásványvizeket! Olyannyira nem, hogy csak a bajt hozzák. Napjainkban divatossá vált a tisztított víz fogyasztását hirdetni...
Terjedőben van az az elmélet, miszerint kizárólag a "desztillált" vagy a fordított ozmózis elvén kezelt víz egészséges. A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács a fogyasztók és az ásványvízgyártó cégek védelmében kíván fellépni azok ellen, akik a víztisztító berendezések értékesítése során téves információkat terjesztenek. Ezen cégek azt állítják - és a fogyasztókat megtévesztve helytelenül demonstrálják -, hogy a csapvíz mellett az ásványvizek is olyan anyagokat tartalmaznak, amelyeket el kell távolítani ahhoz, hogy valóban egészséges folyadékhoz juthassunk. Emellett általában nevesítik is az ásványvizeket, amellyel - hibásan felállított koncepció alapján - rossz hírüket keltik. Az Ásványvíz Szövetség elsődlegesnek tartja a magyar ásványvizek hazai és nemzetközi jó hírnevének megőrzését és a fogyasztók megfelelő tájékoztatását.
Napjainkban divatossá vált a tisztított, avagy "desztillált" víz fogyasztását hirdetni, mondván, hogy ez a legtisztább víz és csak ezzel lehet a szervezetet méregteleníteni, valamint a mindennapi normális folyadékpótlást biztosítani. Szintén gyakori, hogy különböző cégek olyan vízcsapra szerelhető víztisztító készüléket ajánlanak a háztartások számára, amelyek a fordított ozmózis elvén működve eltávolítják a vízben található ásványi anyagokat és esszenciális nyomelemeket. Gyakran az ásványvizeket tüntetik fel kedvezőtlen színben, ellenpéldaként a "tökéletes tisztaságú, desztillált" vagy ozmózissal kezelt vizekkel szemben.

A valóság azonban más tényeket mutat: azok a vizek, amelyekből az ásványi anyagokat kivonják, nemcsak ízüket tekintve, hanem egészségre gyakorolt hatásuk alapján is kedvezőtlen megoldásnak tekinthetők a szervezet folyadékellátásának szempontjából.

Közismert, hogy a desztillált víz rövid időszak alatt történő, nagy mennyiségű fogyasztása esetén felborulhat a szervezet ionháztartása, és a létfontosságú ionok (pl. Na, Ca, Mg, K) fokozott kiürülése miatt izomgörcsök, az idegrendszer működésének komoly zavarai alakulhatnak ki, súlyosabb esetben akár kómába is eshet a nagy mennyiségben ilyen vizet fogyasztó személy. A fordított ozmózissal kezelt víz esetében - mivel az ionok nagy részét eltávolítják -, nagy mennyiségű fogyasztás során hasonló kedvezőtlen hatással kell számolni.

Amennyiben kis mennyiségben, huzamosabb ideig fogyasztják a tisztított vizeket, akkor az esszenciális nyomelemek (Co, Cr, Cu, Fe, Se, stb.) hiánya miatt hiánybetegségek, zavarok léphetnek fel a szervezet működésében. Ezek a nyomelemek (fémionok) azért fontosak, mert az élő szervezetekben a kémiai reakciók legnagyobb része katalizátorok (enzimek) jelenlétében mennek végbe. Ezen enzimek közel egyharmada fémiont is tartalmaz, amelyet két csoportra

bonthatunk: metalloenzimekre és a fémionok által aktivált enzimekre. Az előbbieknél a fémionok az enzimmolekulákba épülnek - eltávolítva onnét, az enzimek elvesztik aktivitásukat, és a szervezet kiegyensúlyozott biokémiai működése felborulhat.

"Az ásványvizekben jelenlévő ásványi anyagok és nyomelemek tehát nem szennyező anyagok, mint azt a fenti divatos irányzatok hirdetői beállítani igyekeznek, hanem az alapvető életműködésekhez nélkülözhetetlen ionok. Káros anyag sosem volt az ásványvízben, csupán nyomelemek, amelyek elszíneződnek a fordított ozmózis elvén működő eljárás során. Ha a vízből eltávolítjuk ezeket a nyomelemeket, úgy járunk, mintha kivonnánk a citromból a

C-vitamint: tönkre tennénk benne mindazt, ami a legfőbb értékét jelenti" - mondta Fehér Tibor, a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács elnöke.

A német Mineralbrunnen szaklap 2005. októberi számában Dr. Karl Ludwig Resch professzor kifejtette: "Mint ahogy a vitaminokat sem, úgy az ásványi anyagokat sem tudja a szervezet önmaga előállítani. Rendkívül fontos, hogy ezeket az anyagokat a táplálkozás révén juttassuk a szervezetbe. Az ásványi anyag bevitelt az ásványvízfogyasztáson keresztül tudjuk kiegészíteni - a szervezet az oldott formában előforduló ásványi anyagokat jobban képes hasznosítani." *

Az ásványvíz a föld alatti, szennyeződésektől mentes vízrétegekből származik, termelését szigorú előírások szabályozzák. Az egyes források, kutak hatóságilag elismertek, a termék minősége pedig folyamatosan ellenőrzött. Az ásványvíz összetételére, jellegére vonatkozóan a palackozott termékek címkéi adnak felvilágosítást.

A víztisztításra "szakosodott" cégek motivációs hátterében legtöbbször üzleti érdekek dominálnak: egy-egy általuk kínált berendezés ára elérheti a 300 000 forintot is, a vízből kivont szükséges elemeket pedig táplálék-kiegészítő kapszulákkal és pezsgőtablettákkal javasolják pótolni. Azon túl, hogy tevékenységükkel negatív színben tüntetik fel az ásványvízmárkákat, valótlanságokat állítanak és megtévesztik a fogyasztókat. Az Ásványvíz Szövetség felhívja mindenki figyelmét, hogy eljárást ezen cégek ellen minden esetben az érintett cég indíthat! Nyugat-Európában ez a hullám már lecsengett, ott valóban olyan berendezéseket kínálnak, amelyek csapra szerelhetők és csupán a tartósítószert, vegyszert (pl. klórt) veszik ki a vízből, szemben a hazai terjesztőkkel.

"A víz szervezetünk legfontosabb alkotóeleme. Nem mindegy azonban, hogy mit és mennyit iszunk. A tiszta eredetű, természetes ásványvíz fogyasztása minden korosztály számára ajánlott, hiszen a biológiai vízigény kielégítésére a legalkalmasabb" - nyilatkozta Fehér Tibor, elnök.

Kevés kivétel esetében (mint például krónikus veseelégtelenségben vagy előrehaladott szívgyengeségben szenvedőknél, illetve csecsemőknél - eltérő anyagcseréjük és vesefunkciójuk miatt) tanácsolhat a házorvos mérsékelt ásványvízfogyasztást. A napi vízleadás és vízfelvétel mérlegének mindkét oldalán átlagosan 2,4 liter szerepel: ennyi víz távozik a szervezetünkből a verejtékezés, a légzés, a kiválasztás és az emésztés folyamán, amit pótolnunk kell. Napi folyadékszükségletünk mintegy felét a táplálékokkal, másik felét víz formájában vesszük magunkhoz.

A víztisztítók azt állítják, hogy az általuk kiszűrt anyagok károsak az emberi szervezetre, pedig ha kivonják ezeket a létfontosságú ásványi anyagokat, az akár halálhoz is vezethet!