Így alkudj ki versenyképes fizetést!

A állásinterjú legkényesebb része az, amikor a fizetési igény kerül szóba. Segítünk, hogy a lehető legjobb fizetésre tehess szert.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A munkaadók gyakran már az álláshirdetés szövegében kiemelik, hogy a jelentkezést a fizetési igény megjelölésével együtt fogadják csak el. Ilyenkor kicsit nehezebb a helyzet, mintha az interjú során tették volna fel az ominózus kérdést, ám a végösszeget ez esetben is azon szempontok alapján kell meghatároznod, mint amikor az interjún kerül szóba a téma.

De melyek is ezek a szempontok, és hogyan érheted el, hogy a lehető legjobb fizetésre tegyél szert?

Készíts költségvetést még az interjú előtt!

A legcélszerűbb a saját költségvetésedből kiindulni, és összeszámolni, mire szeretnél költeni, melyek az állandó költségeid, mire lehet számítani az év során, mennyit szeretnél félretenni, gyűjtesz-e esetleg valamire. Ebből az összegből kell meghatároznod a havi fizetési igényedet.

Ne feledkezz meg arról sem, hogy a fizetési igényed kapcsán leszögezd, hogy az összeg nettó vagy bruttó összeg-e, hiszen ez egyáltalán nem mindegy, és kényelmetlenségeket spórolhatsz meg magadnak az egyértelmű meghatározással.

Várd meg, amíg az interjúztató szóba hozza a kérdést

Az esetek nagy részében a fizetés témaköre csak a személyes találkozó végén kerül elő. Bármennyire nehéz is megállni, semmiképpen ne te hozd ezt szóba, várd meg, amíg megkérdezik tőled. Ellenkező esetben rossz fényben tünteted fel magad: azt a képet mutathatod, hogy téged elsősorban nem az állás, hanem a pénz érdekel. Arra se számíts, hogy kerek perec megmondják, mennyit fizetnek ebben a pozícióban más munkatársaknak.

15 életbevágóan fontos illemszabály

Nézegess képeket!

Elolvasom

A legtöbb cégnél titkosan kezelik a fizetéseket, sőt, vannak olyan - főként multinacionális - cégek, ahol csak fejvesztés terhe mellett lehet ilyesmiről beszélni, a téma azonnali kirúgást von maga után. Ezért célszerű előzetesen összeszámolni a kiadásaidat, és az alapján meghatározni a számodra megfelelő fizetést.

Elsőként kérdezz rá a béren kívüli juttatásokra!

Az előzetes költségvetésed elkészítésénél kalkulálj az esetleges béren kívüli juttatásokkal, év közbeni bónuszokkal. Amikor pedig felteszik a fizetési igényre vonatkozó kérdést - és korábban erről nem esett szó -, kérdezz rá, hogy milyen juttatások vannak a cégnél. Ha a cég kifizeti a bejárási költségeket, ad étkezési jegyet, biztosít sportolási lehetőséget, esetleg van éves vagy féléves bónusz, kisebb havi bért érdemes kérni, hiszen ezeket a költségeket nem a nettó fizetésedből kell majd fedezned. Ellenkező esetben viszont ne hezitálj nagyobb összeget mondani.

Mindezek tekintetében gyors fejszámolást végezhetsz. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy erre a kérdésre is fel kell készülni, rengeteg múlhat egy rosszul meghatározott fizetési igényen. Miután kimondtad az igényed, nyugodtan megkérdezheted, hogy az arányaiban közelít-e a cég elképzeléseihez vagy sem. Minden bizonnyal választ kapsz majd - ha nem is konkrétan, de arányaiban biztosan megtudhatod az összeget.

Fontos!
Jól gondold végig az összeget. Ha később kiderül, hogy keveset kértél, kényelmetlenül fogod magad érezni, és nem leszel annyira motivált hosszú távon. Ha pedig túl nagy összeget mondasz, valószínűleg nem is lesz esélyed kipróbálni magad a vágyott pozícióban.

A fizetés összege és a bejelentett bér mértéke

Fontos rákérdezni arra is, hogy bejelentett összegről van-e szó, vagy sem. Ez minden munkavállaló számára fontos kérdés - nem csak akkor, ha nyugdíj előtt áll.

Soha nem tudhatod előre, mikor lesz szükséged arra, hogy táppénzt kapj, nem ér-e baleset, vagy nem betegedsz-e meg hosszabb időre. Ha ugyanis nincs bejelentett munkaviszonyod, a betegség ideje alatt semmiféle támogatásra vagy fizetésre nem tarthatsz igényt, nem is beszélve az áru- és lakáshitelekről!

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Természetesen mindenki maga dönti el, hogy megfelel-e a számára egy minimálbérre bejelentett állás. Ha az interjún kiderül, hogy erről van szó, akár egy nagyobb összeget is megkockáztathatsz a fizetési igényedként, felhasználva érvként azokat a lehetőségeket, amelyektől elesel csak azért, mert csupán minimálbérre jelentenek be.

Cikkünk megírásában az Álláskeresők útikönyve című könyv segített.

Ezt is szeretjük