eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Tízezrek tüntettek az atomenergia ellen Tajvanon

Emberek tízezrei vonultak utcára szombaton Tajvan több városában, hogy az atomenergia alkalmazása ellen tiltakozzanak.

A szervezők szerint Tajpejben mintegy 30 ezren, két másik városban pedig összesen 15 ezren vettek részt az atomellenes demonstráción, a tiltakozók a nukleáris energia betiltását követelték a kormánytól.

A tüntetők közül többen "Viszlát atomenergia" és "Nincs szükségünk nukleáris energiára" feliratú táblákat tartottak a magasba.

"Követeljük, hogy a kormány változtasson az energiapolitikáján és fektessen nagyobb hangsúlyt a zöld energiaforrásokra és az energiatakarékosságra" - mondta a megmozdulás egyik szervezője. "Tajvannak le kell számolnia az atomenergiával" - tette hozzá.

Az egyik tiltakozó arról beszélt, hogy a szomszédos Japánhoz hasonlóan Tajvan is ki van téve a földrengéseknek. "De mivel kisebb a sziget, a nukleáris létesítmények közelebb vannak az otthonokhoz" - mondta.

A szigetország energiaszükségletének mintegy 20 százalékát fedezik atomerőművek.

Tajvan két tektonikus lemez találkozásánál fekszik, s viszonylag gyakran sújtja földrengés, vagyis a Japánéhoz hasonló szerencsétlenség bekövetkezte sem zárható ki. Tizenhat évvel ezelőtt, az eddigi legsúlyosabb eset során egy 7,6 erősségű földmozgás 2400 ember halálát okozta.

A Japánban található fukusimai erőmű négy évvel ezelőtt (2011. március 11-én) súlyosan károsodott egy földrengés és az azt követő szökőár miatt, ez volt az 1986-os csernobili tragédia óta a legnagyobb atombaleset. A nukleáris szivárgás közvetlenül nem követelt áldozatokat, de a természeti katasztrófában több mint 18 ezer ember vesztette életét.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×