Elhízás: megelőzés már a születés előtt?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Az elhízás korunk egyik leggyakrabban előforduló betegsége, a fejlett országokban pedig jelentős népegészségügyi problémának is számít. Mint minden betegséget, az elhízást is egyszerűbb és célszerűbb megelőzni, mint kezelni.

A jól működő egészségpolitikával rendelkező országokban, fokozott figyelmet fordítanak az elhízás kezelésére, de még inkább annak megelőzésére, hiszen ezáltal tetemes mennyiségű ráfordítás megtakarítható, így csökkentve az államkassza kiadásait.

Sajnos nemcsak a felnőtt populáció szenved a betegségben, hanem napjainkra a gyermekkori elhízás is jelentős mértéket öltött. Ez azért is veszélyes, mert már ebben a meghatározó életkorban számolnunk kell az elhízáshoz kapcsolódó társbetegségekkel, a testi, lelki, szellemi fejlődés zavaraival.

Ha a szülő tudná, hogy már a születés előtt megelőzhetné gyermeke későbbi elhízását, vajon változtatna életmódján? Talán az alábbi kutatási eredmények meggyőzik a kétkedőket!

A dohányzás a legkönnyebben mellőzhető tényező

Ellenőrizze magát!

1975 és 2005 között folytattak kutatásokat az Egyesült Államokban abból a célból, hogy igazolni tudják az anyai betegségek, illetve bizonyos káros szenvedélyek, kórállapotok hatását a születendő gyermek későbbi elhízására.

A fenti anyai tényezők függvényében, vizsgálták a gyermekek BMI-jét (Body Mass Index) 5 és 21 éves kor között. A vizsgálatok során több olyan tényező is igazolódott, mely az anya életmódváltásával kiküszöbölhető lenne, így megelőzhetővé válna a gyermek elhízása.

Melyek azok az anyai betegségek, kórállapotok, melyek leggyakrabban társulnak gyermekük elhízásával? Az anyai cukorbetegség (a terhesség előtt már meglévő és a terhesség alatt kialakuló egyaránt), az anyai alultápláltság és a dohányzás.

Ezek közül a dohányzás a legkönnyebben kiiktatható tényező, de helyes minőségi táplálkozással és kalóriabevitellel az alultápláltság is kezelhető. A cukorbetegség kérdése már bonyolultabb, de diétával, mozgással és/vagy gyógyszeres kezeléssel a vércukorszint is megfelelően beállítható.

Miért fontos már ekkor az elhízás megelőzése?

A gyermekkori elhízáshoz leggyakrabban társuló betegségek közé tartozik, a korai kezdetű 2-es típusú cukorbetegség, a gyermekkori magas vérnyomás betegség, a metabolikus szindróma.

Számos egyéb kórkép is gyakrabban fordul elő az elhízott gyermekeknél, a szellemi és testi fejlődésben lemaradnak társaiktól, számolniuk kell a szociális kirekesztettséggel, a megbélyegzettséggel.

Gyermekeink egészsége a mi kezünkben van, felelősek vagyunk érte, már a születés előtt. Helyes életmóddal nemcsak saját egészségünket, de az övét is megóvjuk.

(Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ)

Cikkajánló

Magas LDL-koleszterin-szint
Magas LDL-koleszterin-szint

Miért veszélyes?

Égésplasztika
Égésplasztika

Bőrhálósító készüléket adtak át a Bethesdában.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.