eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Tusk keményen bírálja a Moszkva elleni szankciók enyhítését javaslókat

Nem lehet enyhíteni az ukrán helyzet miatt Oroszország ellen hozott szankciókat, mert az meghunyászkodás lenne - hangoztatta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki név nélkül, de bírálta azokat az Uniós országokat, amelyek elnézőbbek lennének Moszkvával szemben.

Az uniós tagállamok vezetői a héten tartanak csúcstalálkozót, amelyen vezető téma lesz a kelet-ukrajnai helyzet. Bár egyes tagállamok nyomást gyakorolnak Brüsszelre, hogy enyhítsék a Moszkva elleni szankciókat, Donald Tusk, az állam- és kormányfőket összefogó Európai Tanács elnöke hajthatatlan.

A volt lengyel miniszterelnök hangoztatta: fenn kell tartani az Oroszország elleni szankciókat, amíg az ukránok vissza nem kapják az ellenőrzést a közös határon, máskülönben súlyos válság robbanhat ki Európa és Washington között.

A Guardian című brit lapnak nyilatkozó Tusk "naivitással vagy képmutatással" vádolta meg meg az engedékenyek táborát.

Tusk emlékeztetett rá, hogy a minszki tűzszüneti egyezmény értelmében a Moszkva-barát lázadóknak vissza kell adniuk az ukrán-orosz határ ellenőrzését az ukrán erőknek.

"Ha támogatni akarjuk a minszki egyezményt, akkor minimum fenn kell tartanunk a jelenlegi szankciókat. Ha enyhítjük azokat, akkor az kritikus pillanat lenne a transzatlanti viszonyban. Az amerikaiak számára elfogadhatatlan, hogy nagyobb szerepet játszanak Ukrajnában, mint Európa" - fejtegette Tusk.

Az Európai Tanács vezetője a múlt héten járt Washingtonban. A csütörtöki és pénteki EU-csúcs dönt a Moszkva elleni intézkedések fenntartásáról. Ha ezt a 28 vezető nem szavazza meg egyhangúlag, akkor a szankciók a nyáron érvényüket veszítik.

Bármely EU-tagállam megvétózhatja a büntetőintézkedések kiterjesztését és a Guardian Magyarország mellett Olaszországot, Görögországot, Szlovákiát, Ausztriát és a Cseh Köztársaságot említi azok között, akik enyhíteni akarják a szankciókat.

"Nagyon nehéz, mert ezek a tagállamok nagyon nyíltan értésre adják, hogy mások az érdekeik és más a nézőpontjuk. Nincs kétség, nincs egységes irányvonal a 28 tagállam között. 28 különböző külpolitika létezik" - mondta Donald Tusk. Az EU vezető szerint "naivitás vagy képmutatás" Putyin orosz elnök vagy a szeparatisták jóindulatára számítani. "Putyin ellenségeket akar, erősebb akar lenni náluk és el akarja őket pusztítani... az egyetlen hatásos módszer ellene a nyomásgyakorlás" - tette hozzá.

Tusk más nyugati vezetőkhöz hasonlóan nem hajlandó elmenni Moszkvába a május 8-i győzelem napi ünnepségekre.

Tusk arra is utalt, hogy a szerinte "tökéletlen" minszki tűzszünet arra jó lehet, hogy "Ukrajna felkészüljön el elhúzódó konfliktusra".

Szerző: Szvetnik Endre összefoglalója

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×