Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Hogyan hat a házasságokra, hogy online ismerkedés után jöttek létre?

Az online ismerkedés még messze nem tekint vissza olyan hosszú múltra, hogy nagy számú, több évtizedes, ezen az úton létrejött házasságokat hasonlíthatnánk össze ún. hagyományos módon kötött ismeretségből születő frigyekkel, de azért már kezd rálátásunk lenni arra, hogy milyenek is az online ismerkedés hosszabb távú hatásai.

Az emberi természet persze nem változik, akár online, akár offline ismerkedünk, és az első, való életben is megtörtént randi után már többé-kevésbé ugyanolyanok az esélyeink, már személyes varázsunkon múlik elsősorban, hogy lesz-e folytatás. Igaz, ha online ismerkedünk, akkor az elején több energiát kell belefektetnünk a kapcsolatba, mert csak úgy, véletlenül, nem fogunk összefutni: céltudatosabbnak és koncentráltabbnak kell lennünk, különben nagyon hamar vége is lesz a kezdődő románcnak.

Noha még mindig offline módon ismerkedik meg a legtöbb házaspár (talán a fentebb említett sajátosságok miatt is), egyre nagyobb az interneten összejövő párok aránya. Nézzük, hogy alakulnak az ismerkedési adatok és az elégedettségi mutatók az USA-ban:

Egy, a PNAS (az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóirata) által publikált tanulmány szerint, amelynek keretein belül 19.000 amerikait kérdeztek meg valamikor 2005 és 2012 között kötött házasságának állapotáról, kiderült egy-két érdekesség az online randizásból formálódott kapcsolatok jellemzőiről.

A megkérdezettek körülbelül egyharmada ismerkedett meg online a párjával, a többiek hagyományos módon találkoztak. A online ismerkedési módszerek közül magasan a társkereső oldalakon létrejött szerelmek vezetnek (45%), őket követik a közösségi oldalaknak köszönhetően partnerre találók (21%), és a chatszobáknak is elég nagy szelet jut a tortából (majdnem 10%) – ami azért különösen érdekes, mert ezeken a felületeken nincs profilkép, vagyis a szöveg mindent visz.

Az offline ismerkedés legnépszerűbb terei a munkahelyek (majdnem 22%), a baráti körök (19%) és az oktatási intézmények (11%), hogy csak a legfontosabbakat soroljuk fel. Érdekes módon a szingli bárok nem annyira népszerűek, pedig szinte minden, az offline ismerkedésről szóló cikk úgy kezdődik, hogy bemegy egy nő a bárba…

De nézzük, milyen eredmények születtek a házassággal kapcsolatos elégedettség témáját illetően.

Nagy különbségek nincsenek a két csoport között, de az online ismerkedők egy kicsit elégedettebbek a házasságukkal, és egy kicsit kisebb közöttük a válások aránya, mint a hagyományos úton egybekeltek esetében. Ha az eredmények nem is különböznek nagyon, azért az nyilvánvaló, hogy az online ismerkedés semmivel nem rosszabb, megbízhatatlanabb, és semmivel nem tesz boldogtalanabbá – sőt, megvan rá az esély, hogy épp az ellenkezője igaz.

Mégis rengeteg esetben hallom még emberektől, hogy lesajnálják az online társkeresést, és úgy állítják be, mintha csak a „bénák”, a sikertelenek folyamodnának ehhez a módszerhez. A felmérésből világosan kiderül, hogy ez masszív és teljesen alaptalan előítélet. Amelyre persze minden olyan hír, amelyben rosszul végződött egy online ismerkedés, rátesz egy-két lapáttal. Olyat nem szoktunk olvasni, hogy a hagyományos úton összejött partnerek között történt valami szörnyű, mert ilyenkor nem szempont, hogy miként ismerkedtek meg.

Mi okozhatja az online ismerkedők kedvezőbb házassági állapotát? A kutatók egyelőre csak találgatnak, de a következőket gondolják: a társkereső oldalak algoritmusai segíthetnek a megfelelő partner kiválasztásában – egy teljesen áttekinthetetlen tömegből szemezgetni biztos sokkal nehezebb, mint szűrőkön keresztül eljutni a bennünket érdeklő partnerhez, illetve ránézni az ajánlott  jelentkezőkre.

Teljesen nyilvánvaló, hogy sokkal nagyobb a merítés, mint az IRL világban – hacsak valaki nem egy teljesen az ellenkező nem által uralt munkahelyen dolgozik vagy iskolában tanul, a választék eléggé korlátozott. Ráadásul sosem tudhatjuk, ki keres partnert hozzánk hasonlóan, és ki egyáltalán nem, ki foglalt, kit nem érdekel a téma… Egy online ismerkedésnél nem kell megfutni a szokásos köröket, hogy a másik vajon férjnél van/nős-e, van-e valakije, és az mennyire komoly, csak azért nem nyit felénk, mert nem tetszünk, vagy azért, mert foglalt.

Lehet, hogy a nagyobb merítés és a tudatosabb párválasztás tudatosabb házasságkötéshez is vezet (persze nem mindig): nincs jelen az a társadalmi nyomás, ami egy munkahelyen vagy baráti körben, ahol vagy drukkolnak vagy ellendrukkolnak az újdonsült párnak: az online ismerkedőknek nagyobb esélyük van a presszió nélküli, érett döntésre. Mivel a merítés nagyobb, sejthetőleg könnyebben is hagynak fel egy ismerkedéssel, ha úgy tapasztalják, hogy nagyon nem működnek a dolgok, míg aki offline próbálkozik, több energiát beleölhetett a dologba, és ezért nehezebben is hagyja ott a kapcsolatot, főleg, mert újrakezdeni is nehezebb.

Az persze nem kizárt, hogy a most még boldog házasságok később elromlanak, vagy felbomlanak, hiszen 2005 óta még csak 13 év telt el, vagyis nem beszélhetünk nagyon hosszú kapcsolatokról, de mindenképp biztató, hogy az online ismerkedésből létrejött kapcsolatok ilyen kedvezően alakultak mostanáig.