Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Korhatáros szerelem – avagy milyen egy fiatalabb pasival?

Biztosan sokan nézik a Korhatáros szerelem című magyar sorozatot, amely elsősorban azt a kérdést járja körül, vajon mennyire működtethető egy olyan kapcsolat, amelyben a hölgy jóval idősebb, mint a férfi, ráadásul a nő három gyerekes családanya, akinek mind a három gyereke kiskorú.

Nem hinném, hogy tömegek lennének hasonló helyzetben, bár azt tudjuk, hogy sok fiatal, értsd: huszonéves pasit érdekelnek az érettebb nők, társkeresőkön ennek épp elég tanújelét adják, csak általában nem tartós kapcsolatra vágynak, mindössze ki akarják próbálni ezt is, mint bármi mást. Ez még önmagában nem szokott zavart okozni senki környezetében, egy felvállalt kapcsolat azonban, amely elég komolynak tűnik, már sokkal inkább.

Mondhatjuk, hogy gyakorlatilag mindenki ellenzi Eszter (Kovács Patrícia) és Dávid (Kovács Tamás) szerelmét, mindkettejük családja, baráti köre, talán az egyetlen kivétel a még elfogulatlan, nyitott szellemű Gergő, Eszter kilenc éves fia: ő örül édesanyja új barátjának, hiszen a családja csupa nőből áll, és nagyon is ráfér egy kis férfitársaság. Gergő úgy tekint Dávidra, mintha a bátyja lenne…

De nézzük, mi az alapszituáció: Esztert nyolc éve hagyta el a férje, de csak úgy lelépett, és azóta se hallottak róla. Az anyós, Márta (Bánsági Ildikó) bűntudattól gyötörve tulajdonképpen a fia helyett neveli az unokáit, mindenben támasza Eszternek, aki a nyolc év alatt egyszer sem pasizott, és az anyósa tulajdonképpen még mindig elvárná tőle, hogy türelmesen várja haza a fiát.

A családban Gergőn kívül két nagyobb lány van, egy tizenhárom és egy tizenöt éves fruska, akik kezdettől fogva ki nem állhatják Dávidot, és játsszák a gonosz fúriát, mert féltékenyek, irigyek az anyjukra, meg kicsit szégyellik is, hogy bedőlt egy huszonöt éves csávónak, akinek amúgy az a híre, hogy a legyet is röptében…

Hát, persze, milyen is lehetne egy sitcom hősszerelmese: eddig csak úgy falta a huszonéves csajokat, és most meg beleszeret egy majdnem negyven éves asszonyba és természetesen nyomban teljesen monogámmá válik.

Ahogy halad a történet, nem csak a főszereplők szerelmi életét ismerjük meg, de a környezetük bénázásait is: ami azt illeti, a huszonéves generációt elég rossz fényben tünteti fel a sorozat, bár bunkóságban az idősebbek se maradnak le: Dávid környezete meglehetősen mérgező. Egy bárban dolgozik, és az ottani főnöke (Dusán) a lehető legtenyérbemászóbb szexista balfék – a srác helyében már rég felmondtam volna, ha olyan szemét módon beszél a barátnőmről, ahogy ő teszi. (Schneider Zoltán remekül hozza a kőbunkó figuráját.)

Dávid haverjának, Alexnek a szerepében minden egyesül, amit a készítők az Y generáció aberráltságáról gondolnak: a srácnak fontosabb a videojáték, mint a nő, akit felvisz magához, teljesen megbízhatatlan, amikor bókolni próbál, akkor is csak sérteget, és pocsék az ízlése minden tekintetben… Jó kontrasztot alkot Dávidhoz képest, aki így teljesen normális színben tűnik fel. (Bár azt biztos sok szülő nem díjazná, ha a gyereke elvégezné az egyetemet és utána elmenne mosogatni.)

Egy ideig csak Eszter családjának a hozzáállását ismerjük meg, de aztán feltűnik Dávid anyja is, persze kiderül, hogy Eszter és a kedvese anyja majdnem egykorúak, ráadásul egy suliba jártak. (Az nyilván kihagyhatatlan poén, hogy Esztert olykor Dávid anyjának nézzék azok, akik nincsenek beavatva.)

A srác anyját Ónodi Eszter játssza: először úgy tűnik, kedves és elfogadó, de aztán felkeresi Esztert, hogy a lelkére beszéljen, hagyja elmenni Dávidot, mert ez a kapcsolat hosszú távon nem vezet sehová… Mi lesz tíz év múlva? Amiért valójában teljesen felesleges aggódni, hiszen egyik fél sem tervez házasságot, csak élvezni akarják a pillanatot, az elején még összeköltözni sem szeretnének, mit kell ilyenkor tíz évre előre tervezni? Egy huszonöt éves srácnak nem kell sehová rohannia, hogy elkötelezze magát, és még bőven lehet gyereke más nőtől, ha ez a szerelem egyszer kihuny.

A sorozatban egyébként a partnerkeresés elég reménytelennek tűnik, Eszter barátnője, Dóra (a tipikus harmincas szingli) például kínjában összeköltözik egy meleg férfival, mert egyedülállóként nem kapna lakáshitelt, ugyanakkor meg állandóan arra vágyik, hogy végre találjon valakit, akár egyéjszakás kalandot. Furcsa, hogy a netes ismerkedést simán lesöpri az asztalról, mikor valaki ezt ajánlja neki, ugyanakkor a hozzá egyáltalán nem való Alexszel hajlandó lenne kikezdeni, csak azt jobban érdeklik a videojátékok.

Az egyetlen huszonéves pár Alex és Betti extrém hülye viselkedésével hívja fel magára a figyelmet, és persze nem maradhatnak ki a tizenévesek sem: Eszter kisebbik lánya azzal bosszantja fel az anyját, hogy egy tizenhét éves sráccal kezd járni: ha az anyjánál nem számít a sokkal nagyobb korkülönbség, akkor őt milyen alapon tiltja el a barátjától? Dávid a két korosztály között elhelyezkedve lazább és toleránsabb tud lenni, és Eszter félelmeit is csökkenti, mikor épp kitör belőle az anyatigris.

Mellékszál, de párkapcsolati szempontból nagyon érdekes az is, ahogy Eszter nővérének, Júliának (Dobó Kata) és a férjének, Istvánnak (Seress Zoltán) a kapcsolata alakul. Ők a negyvenes-ötvenes generáció, nagyon gazdag, gyermektelen házaspár: a pasi imádja a feleségét, aki viszont borzasztó hárpia tud lenni (a húga magánéletébe is állandóan beleszól). A konfliktus köztük abból adódik, hogy István minden előzetes megbeszélés nélkül elkötteti magát, pedig Júlia még nem tett le róla teljesen, hogy gyerekük legyen.

De visszatérve az alapkérdésre: mégis, milyen középkorú nőként egy fiatalabb pasival járni? Nekem úgy tűnik, a sorozat szerint eléggé hektikus, de Eszter élete enélkül is épp elég stresszes volt, úgyhogy a kapcsolat kifejezetten jót tesz neki, nem utolsósorban azért, mert hajlamos mindent túlaggódni. (Ami egyébként teljesen érthető az ő helyzetében.) A 8. részben eljutottak oda, hogy összeköltözzenek, pedig már így is sok időt töltöttek együtt, és Eszter családja nagyon nem díjazza az ötletet. Viszont Dávid a haverja és annak barátnője aktív szexuális élete miatt már nem bírja az albérletet sem.

Nyilván minden nőnek jó érzés, ha egy tökéletes testű huszonéves srác körülrajongja, de Eszter azért kap hideget-meleget és olykor elgondolkodik rajta, vajon mennyi ideig tarthat ez a szerelem. Viszont csak félelemből elszalasztani ezt a kalandot nagy butaság lenne.

És persze, ahogy várható volt, Eszter volt férje a következő részben hazatér, hogy mindent még jobban összekavarjon, vagyis lesz itt még fordulat bőven.