nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megindult a magyar eKönyv-biznisz

A hazai piac két nagy könyvterjesztője eKönyv Magyarország Kft. Néven új vállalatot alapított, mely a hazai digitális könyvpiac jelentős szereplője kíván lenni.

IT-café | 2010. március 8.
|  

A nemzetközi partnereket is maga mögött tudó, eKönyv Magyarország Kft nevű új cég a hazai kiadók szellemi termékeinek terjesztését tűzte ki célul. Szándéka, hogy azokat egy Németországban már bevált technológia segítségével a megfelelő titkosítás és kereskedelmi technológia alkalmazásával a lehető legjobb minőségben juttassa el az olvasókhoz.

Az eKönyv Magyarországot az alapító társaságok vezetői, Starcz Ákos és Weiler Péter irányítják. A technológiai hátteret a berlini székhelyű TXTR nevű vállalat biztosítja, akik együttműködési megállapodást kötöttek az új céggel, hogy az általuk kifejlesztett, wifivel és SIM-kártyás kapcsolattal is rendelkező e-könyvolvasót használhassák. A TXTR platformjának nagy előnye, hogy a vásárlás nemcsak az eKönyv Magyarország weboldalán történhet meg, hanem az olvasón is, sőt iPhone-on és iPaden is, a letöltött könyveket pedig minden olyan olvasón lehet majd olvasni, amely a platform által használt Adobe-szabványt ismeri.

Az eKönyv Magyarország másik nemzetközi szövetségese, a Hanseatische Gesellschaft für Verlagservice Németország egyik nagy múltú informatikai cége, amely kifejezetten a kiadók támogatására jött létre. A logisztika, a papírmegrendelések lebonyolítása mellett az összes technikai jellegű feladatot is a HGV végzi partnereinek, így az e-könyvek előállítása, a fájlok tárolása és titkosítása is rajtuk keresztül történik majd.

„A digitális terjesztésű könyvek piaci szegmense egy rendkívül gyorsan fejlődő piac, külföldön egymást követik a technikai megoldások és kereskedelmi modellek. Úgy látjuk, hogy elérkezett az idő, hogy a hazai piacon is nagy számban jelentessünk meg e-könyveket, ehhez azonban jó pár lépés még előttünk áll. Már biztosan látszik, hogy egy komoly vásárlói réteg nyitott az új technológiára, és ők azt várják el, hogy a hagyományos könyvekhez hasonló választékból tudjanak vásárolni. A kereskedelmi célokon túl szerepet kívánunk vállalni a szakma tájékoztatásában és a változással járó oktatásban is” – nyilatkozta Starcz Ákos, a cég ügyvezetője, a Bookline.hu Nyrt vezérigazgatója.

Az eKönyv Magyarország Kft. áprilisban indítja el e-könyváruházának már most is elérhető weboldalát, ahol az angol és német nyelvű e-könyveken kívül már magyar nyelvű tartalmat is találnak az olvasók. Az olvasó értékesítése a harmadik negyedévben kezdődhet a társaság tervei szerint.

Az árakról még nem lehet információkat tudni, Weiler Péter csak annyit mondott, hogy az e-könyvek olcsóbbak lesznek, mint a nyomtatottak, ám az árakat a kiadókkal közösen határozzák majd meg. Az igaz, hogy sok járulékos költség eltűnik (nyomtatás, fizikai logisztika), de az előállítóknak (a szerzőknek, szerkesztőknek), valamint a kiadóknak meg kell fizetni a munkájukat, ugyanúgy, ahogy eddig: „Az e-könyvek szinonimája nem az olcsó könyvek lesznek. Ez egy új olvasási forma, sajátos költségekkel és megtakarításokkal, de ne azért szeressük, mert olcsó, hanem azért, mert az olvasás így praktikus, egyszerű és hatékony.

Az olvasó áráról sem nyilatkoztak, a txtr könyvolvasó honlapján 299 euróért kínálják az eszközt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X