4 félve feltett kérdés az abortuszról, amit muszáj tudnod

Ha életed legnehezebb döntése előtt állsz, és nem mered feltenni a fájdalmas kérdéseket, válaszolunk.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nehéz lenne pontosan összeszámolni, hogy hányféle fogamzásgátló módszer közül válogathatnak a mai nők. Sajnos a széles választék ellenére Magyarországon ezer élve születésre 450 abortusz jut. Az európai országokkal összehasonlítva kimondottan katasztrofális adatból is látszik, milyen lényeges, hogy mindig és minden helyzetben kellő figyelmet fordíts a megfelelő védelemre.

Néha azonban még a legnagyobb igyekezet ellenére is megtörténhet a baj, de az sem ritka, hogy felelőtlen hozzáállás vezet a nem kívánt vagy nem várt terhességhez. A döntés, amit ilyenkor meg kell hozni - amellett, hogy számtalan gyötrő kérdést vet fel -, egy mindennél nehezebb helyzet elé állítja a nőket. Sok kérdés merülhet fel, amit ilyenkor nem mersz, illetve egyszerűen nincs kinek feltenni. Sajnos a beavatkozás ma már rutinműtétnek számít, de nem szabad elhanyagolni a lelki sebeket sem. Sokan megszenvedik a visszafordíthatatlan döntést.

Hányadik hétig végzik el a beavatkozást?

Magyarországon a terhességmegszakítást 12 hetes terhességi korig lehet elvégezni. Abban az esetben, ha nem állnak egészségügyi - vagy más egyéb - okok a háttérben, a terhesség megszakítása az állapotos nő írásbeli kérelme alapján is elvégezhető. Ezt a kérelmet személyesen kell a családvédelmi szolgálat munkatársa elé terjeszteni. Itt - a magzat megtartása érdekében - minden, a gyermekvállalást megkönnyítő vagy a későbbiekben segítséget jelentő lehetőségről tájékoztatják a kérelmezőt.

Ha a döntés végleges, akkor három nappal később ismételten meg kell jelenni a családvédelmi szolgálatnál, ahol a kérelmet írásban is rögzítik. A kérelemmel nyolc napon belül kell jelentkezni a választott egészségügyi intézménynél, ahol egy napon belül elvégzik a beavatkozást. A műtétet az OEP nem támogatja, azt csekken előre kell kifizetni. A teljes ára körülbelül 30 000 forint.

Biztosan lehet még kisbabád?

A terhesség megszakításának fontolgatása közben az egyik legkínzóbb kérdés talán az, hogy csökken-e a teherbeesés esélye a műtét után, illetve, ha megtörténik a beavatkozás, az veszélyezteti-e a műtött személy és későbbiekben születendő gyermeke egészségét.
- A korszerű technikának köszönhetően a műtétnek ma már nincs kihatása a későbbi terhességekre, szövődmények nagyon ritkán fordulnak elő - válaszolta kérdésünkre Dr. Boros Edina, állandó nőgyógyász szakértőnk, aki azért hozzátette: ha egy személynél több abortusz történik, akkor nő a meddőség kialakulásának kockázata.

Hogy zajlik maga a beavatkozás?

Akinek már volt abortusza, az nem szívesen beszél a történtekről, éppen ezért nem véletlen, hogy a beavatkozás előtt álló nők nagy része nincs tisztában azzal, mi is vár rá a műtőasztalon.
- A műtét a méhnyak kitágításából - körülbelül 1 cm-es tágasságig - és a méhűr tartalmának szívócsővel történő, vákuumos eltávolításából áll. A tágítás módja attól függ, hogy korábban szült-e már az illető hüvelyi úton. Ha igen, akkor fél milliméterenként vastagodó fémpálcákkal végzik a tágítást, közvetlenül a műtét előtt, altatásban. Ha a páciens még nem szült, akkor előtágítót alkalmaznak, ami egy körülbelül 2 milliméter vastag eszköz, melyet általában előző este helyeznek fel a méhszájba. Így a tágulás lassan, 12 óra alatt következik be.

Ezt a kíméletesebb megoldást pont a későbbi terhességek védelmében választják az orvosok. Utóbbi esetben a műtét előtti este kell befeküdni a kórházba, de, ha már van gyermeke az illetőnek, elegendő a műtét napján megjelenni - ismerteti az beavatkozás menetét Dr. Boros Edina.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mire kell vigyázni a műtét előtt és után?

A műtét előtt természetesen elengedhetetlen egy nőgyógyászati vizsgálat, de ezen felül ultrahang és laborvizsgálatok is szükségesek. A szövődmények elkerülése érdekében a műtét után két héttel nőgyógyászati kontrollra van szükség. Az első menstruáció a beavatkozás után körülbelül egy hónappal várható, és két-három hónap alatt visszaáll minden az eredeti állapotba.
- Szövődményként a műtét után előfordulhat erős vérzés, erős alhasi görcs, méhűri fertőzés. Ilyen esetekben azonnal kontrollvizsgálatra kell menni - figyelmeztet szakértőnk. Fontos, hogy a műtét után két hétig nem lehet nemi életet élni, illetve a fertőzések elkerülése érdekében kerülendő a kádban fürdés és a tamponhasználat is.

A leggyakoribb női fertőzések természetes ellenszerei

Nézegess képeket!

Elolvasom

A fentiekből is látszik, hogy a beavatkozás - az egyre modernebb kórházi körülmények ellenére - több veszélyt is magában hordoz, nem szólva az abortusz kapcsán felmerülő, igencsak megosztó etikai kérdésekről. Érdemes tehát alaposan megfontolni a döntést, hiszen egy ilyen helyzetben nem csak a saját életedről van szó.

OLVASD EL EZT IS!

  • törvény
  • abortusz

Legális gyilkosság?

Ezt is szeretjük