szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új baktériumfajt fedeztek fel az emberi szájban angol kutatók. Ez segíthet a fogszuvasodás és fogínygyulladás tanulmányozásában, jobb kezelési módszerek fejlesztésében.

Ezeknél a gyulladásoknál leggyakrabban bakteriális betegségekről van szó. Az egészséges ember szájában is számtalan mikroorganizmus él, vírusok, gombák és baktériumok egyaránt. "A baktériumok száma a legnagyobb: 100 millió egy milliliter nyálban, és hatszáznál több faj található a szájban" - magyarázta William Wade kutatásvezető, a londoni King's College munkatársa.
   
A kutatók egészséges szájszövetet és tumorszöveteket vizsgáltak meg. Eközben bukkantak rá az addig ismeretlen baktériumfajra, amely a Prevotella törzsbe tartozik. Ennek fajai a normál emberi flóra részét képezik, de szájbetegségekkel és a test más részeiben zajló fertőzésekkel is kapcsolatba hozhatók. Az új fajt Prevotella histicolának nevezték el, a "histicola" szövetlakót jelent. 
   
Ezeket a szájbaktériumokat egészséges és rákos sejtekből is kimutatták a kutatók. Wade és munkatársai tanulmányát az "International Journal of systematic and Evolutionary Microbiology" című szakfolyóirat augusztusi száma közölte.

 

 

hvg.hu Tech

120 ezer éves élő baktérium bukkant fel

A baktériumok között is apró, 120 ezer éves mikrobát nyertek ki a Penn State University kutatói egy grönlandi gleccser jegéből. Az organizmus képes túlélni az alacsony hőmérsékletet, a nagy nyomást, az oxigénhiányt és a tápanyagszegény környezetet is, így nem meglepetés, hogy a NASA is érdeklődik a felfedezés iránt.

hvg.hu Tech

Intelligenssé válhatnak a baktériumok, idegrendszer sem kell

Bizonyítékot találtak a Princeton Egyetem kutatói arra, hogy a baktériumok nemcsak reagálnak a környezetükben történő változásokra, hanem a változásokból előre tudnak jósolni egyes eseményeket és erre fel is tudnak készülni. Ezzel megdőlt az az elképzelés, miszerint erre csak a komplex idegrendszerrel bíró élőlények képesek.

hvg.hu Plázs

Áttörés a fogászatban: tömések helyett újraépíthető fog

Eljön az idő, amikor a fogszuvasodást tömések helyett a fog újraépítésével kezelik. Az eljárás kiváltaná a jelenlegi lyukfoltozást, a fogzománc és a dentin – amelyek a test legkeményebb részévé teszik a fogakat – ugyanis felválthatnák az arany- és kerámiatöméseket.

hvg.hu Plázs

Fájdalommentes fogászat: tömés és fogékszer

Minden szájüregben találhatóak baktériumok, amelyek egy könnyen tapadó, láthatatlan réteget képeznek. Ez szuvasodáshoz és ínybetegségekhez vezethet, megkeményedve fokkővé alakulhat. Alapos fogmosással azonban könnyen eltávolítható, a baj pedig megelőzhető.