Harminchárom embert mentettek ki hat óra alatt a Balatonból

Vágólapra másolva!
Negatív rekordot döntöttek a balatoni vízi mentők. Hat óra alatt harminchárom embert kellett kimenteniük: gyerekeket és felnőtteket, külföldieket és magyarokat. Négy embert az elmerülés előtti utolsó pillanatban.
Vágólapra másolva!

Minden korábbi rekordot megdöntve 6 órán belül 33 ember életét mentették meg kedden a balatoni vízi rendőrök - közölte Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője. Ideje felhívni a nyaralók figyelmét arra, hogy elég a könnyelműségekből, mert azok tragédiához vezethetnek - tette hozzá.

A rendőrkapitány szerint a kedd délután kialakult helyzethez nagyban hozzájárult a Balatonnál szokatlanul erős, óránként 30-50 kilométeres déli szél. Főként a tó keleti medencéjében kellett sűrűn menteniük a vízi rendőröknek, akik ugyan felkészültek a "csúcsra járatásra", de ennyi problémára nem számítottak.

A melegben a viharjelzés ellenére sokan voltak a vízen. Sok strandolót, matracost, gumicsónakost és vitorlázót sodort el észak felé a déli szél, amint kikerültek a parti házak, fasorok szélárnyékából. Egy vízibicikliről öt kisgyereket kellett kimenteni, négy esetben pedig az utolsó, elmerülés előtti pillanatban sikerült a vízből kihúzni a kimerült úszókat, matracba kapaszkodó embereket, törött lapáttal hánykolódó csónakok vagy törött árbocú hajók menekülő utasait.

A kimentettek között akadt német, olasz, román állampolgár is, de többségük magyar volt, akiknek pedig jobban kellene ismerniük a Balatonon leselkedő veszélyeket - mondta Horváth László.