Egy másik madárinfluenza-vírus is veszélyes

Független Hírügynökség
megjelent:

Amerikai kutatók szerint félő, hogy nem csak a H5N1, hanem egy másik madárinfluenza-vírus is könnyen átalakulhat emberre is veszélyes kórokozóvá, és akkor világjárványt okozhat. Ez a H9N2 altípusú vírus, amely 1988-ban jelent meg a szárazföldi madarak között.

Azóta ez a vírus már többször is okozott fertőzést emberek között, Eurázsiában pedig már rendszeresen előfordul a baromfiállományban. A H9N2-es influenzavírus aggasztóan módosult, és a tudósok szerint képessé válhat emberek közötti fertőzésre is.

Amerikai kutatók a Marylandi Egyetemen menyéteken vizsgálva a H9N2 vírus 5 fajtájának terjedését azt tapasztalták, hogy ez a kórokozó nem a levegőben terjed.

A vírus felszínén van egy Leu226 jelű aminosav, és a jelek szerint ez játszik szerepet a terjedésben. Az is kiderült, hogy a menyétek könnyebben fertőződtek meg azoktól a H9N2-es törzsektől, amelyek előtte már megfertőztek embereket is.

Annak ellenére, hogy a vírus terjedésében nem figyeltek meg cseppfertőzést, a H9N2 a légúti szövetekben sokszorosítja magát, és ahhoz hasonló klinikai tüneteket okoz, mint a H3N2 humán influenzavírus.

Az amerikai kutatók szerint a H9N2 vírusnak a baromfiállományban való elterjedése veszélyt jelent az emberre.

Az utóbbi 5 évben a H5N1-es madárinfluenza-vírus van a figyelem középpontjában, mert a szakemberek szerint minden feltétel együtt van ahhoz, hogy kialakuljon ennek a kórokozónak az emberre is veszélyes mutánsa. Akkor pedig olyan világjárványt fog okozni, amelyben sok millió ember veszti életét.

A marylandi kutatók tanulmánya a Public Library of Science című amerikai tudományos folyóiratban jelent meg szerdán.

(FH)

Cikkajánló

Növényi alapú táplálkozás
Növényi alapú táplálkozás

Hogyan álljunk rá át?

Menstruáció előtt
Menstruáció előtt

Miért jelentkezhetnek megfázásszerű tünetek?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.