szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A szervezetben fellelhető őssejtek kutatására nagy erőket fordít az orvostudomány. A Cell Transplantation publikációjában közzétette, hogy olyan forrásra bukkantak, amelyben korlátlan mennyiségben, olcsón, könnyen hozzáférhető formában áll rendelkezésünkre őssejt: a menstruációs vérre.

A méhben lévő endometriális vagy stromális (méhnyálkahártya) kötőszövetben őssejteket azonosítottak. A szövetek és a benne található erek minden menstruációs ciklus alatt kilökődnek, de néhány regenerálódásra képes sejt megmarad. Ezek a sejtek könnyen, beavatkozás nélkül összegyűjthetők a menstruációs ciklus idején. „A menstruációs vérből származó őssejtek önmaguk szaporítására képesek. A méhnyálkahártya sejtjein hasonló multipotencia-markerek vannak, mint a csontvelői őssejteken, ezek a sejtek részben a csontvelőből származnak” – mondta Amit N. Patel, a pittsburghi McGowan Egyetem kutatója.

Vizsgálatokat végeztek a menstruációs vérben található őssejteken, tanulmányozták, hogy milyen irányban képesek differenciálódni és milyen sejtvonalak jönnek így létre. Azt találták, hogy a menstruációs vérből származó stromális őssejtek porcszövetté, csontszövetté, ektodermális (hám eredetű), mezodermális szövetté (elsősorban a kötőszövetek és az izomszövet), szívizomszövetté, zsírszövetté és idegsejtszövetté is tudnak differenciálódni. A vizsgálatok során megfigyelték, hogy a stromális őssejtek gyorsan szaporodtak és közben 50 százalékkal magasabb volt az aktivitásuk, mint az embrionális és a csontvelőből származó őssejteké.

A menstruációs vér őssejtjein végzett kutatások eredményei Patel szerint „klinikai szempontból jelentősek lehetnek”. A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy ezek az őssejtek számos szervbe transzplantálhatóak legyenek és ott regenerációs képességet mutassanak.

„A kezdeti eredmények rendkívül sokat sejtetőek, ám további kutatások szükségesek ahhoz, hogy a szívbetegségek, a cukorbetegség és a neurodegeneratív betegségek kezelésének széles skáláján felhasználjuk” – foglalta össze Julie G. Allickson, a mintákat elemző és azonosító laboratórium vezetője. 

MTI Tech

Agyrehabilitálás őssejtekkel

A Távol-Keleten olyan terápiákat is alkalmaznak az orvosok, amelyek Európában vagy az Egyesült Államokban nem engedélyezettek. Ha ígéretes, és a páciens, vagy hozzátartozója hozzájárul - merőben új műtéteket is végeznek. Az egyik ilyen intézmény a pekingi Kínai Haditengerészeti Általános Kórház.

Hét nap

Őssejtügy

Emberen végezhető kutatás szabályainak megsértése miatt nyomoz a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, de az eddig...

MTI Plázs

Őssejttel gyógyítanák a porckopást

Törött csontokat és sérült porcokat hoznak helyre brit kutatók reményei szerint a páciens saját őssejtjei. A kutatók kifejlesztenek egy bioaktív vázat, amely megvédi a testbe juttatott őssejteket és egyúttal arra készteti őket, hogy a csontba vagy porcba épüljenek be - olvasható a BBC honlapján.

MTI Plázs

Őssejtet nyertek emberi bőrből

Egy amerikai és egy japán kutatócsoportnak egymástól függetlenül sikerült emberi bőrsejteket úgy átprogramoznia, hogy az átalakítás nyomán őssejtek keletkeztek.