szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Vezeték nélküli elektromos rendszert fejlesztettek ki és demonstráltak az Intel kutatói. Az eredetileg az MIT egyik fizikusa által megálmodott ötletet csak WiTricity-nek hívják, a hosszútávú elképzelések szerint a világrengetőnek is nevezett ötlet először a töltőket, majd az elemeket teszi feleslegessé.


A prototípust az Intel technológiai igazgatója, Justin Rattner mutatta be: egy jeladó közelébe helyezett egy olyan villanykörtét, amely nem volt hálózatba kapcsolva, az mégis elkezdett világítani. Ez a fejlesztés - amelyet az Intel emberei világrengető koncepciónak tartanak - először a repülőtereken és az irodákban, majd később az otthonokban kerülhetne bevezetésre, a piac pedig az évek alatt a töltőknek, majd pedig az elemeknek is búcsút inthetne.

Rattner szerint ezt a technológiát például az elektromos hálózatba kötött monitorokba is be lehetne építeni, aminek hatására azok "a távolból" fel tudnák tölteni a szobában található, töltésre vagy éppen bekapcsolásra szoruló elektromos készülékeket.

A kérdésre, miszerint biztonságos-e az emberi szervezet számára az, hogy elektromossággal feltöltött területen tartózkodik, a fejlesztők igennel válaszoltak. Elmondásuk szerint ugyanis az emberi testet nem a mágneses, hanem az elektromos mezők befolyásolják, a vezeték nélküli töltés pedig a mágneses mezőkön keresztül hat.

A New York Times értesülései szerint az Intel az MIT egyik fizikusának, Marin Soljacicnak ötletét dolgozta át, ugyanis neki jutott először eszébe az, hogy elektromos áramot rezonáns mágneses mezők segítségével továbbítsanak. A rendszer jelenleg 60 wattot tud továbbítani 2-3 láb (közel 60-90 centiméter) távolságra, eközben a jel(erősség) 25 százaléka megy csak veszendőbe. Az Intel rendszere még nagyon korai fejlesztési állapotban van, de a fejlesztők úgy gondolják, 2050-ben a Föld utolsó kábelét is átvághatjuk.