Bilincsben vitték el az elítélt Kulcsárt

Vágólapra másolva!
A Kulcsár-ügy mindegyik vádlottja fellebbezett a csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítélet ellen a két felmentett vádlott kivételével. A bíróság bűnösnek találta az öt éve kirobbant brókerbotrány főszereplőjét, Kulcsár Attilát, akire sikkasztás és okirat-hamisítás miatt 8 év szabadságvesztést és közel 230 millió forint vagyonelkobzást szabtak ki. A brókert előzetes letartóztatásba helyezték, és bilincsben vezették el a tárgyalóteremből.
Vágólapra másolva!

Megbilincselve vezették el a tárgyalóteremből Kulcsár Attilát, miután a bíróság első fokon bűnösnek találta sikkasztásban, majd újra előzetes letartóztatásba helyezte. A két felmentett vádlott kivételével a Kulcsár-ügy több mint húsz vádlottja rögtön a csütörtöki ítélethirdetés után fellebbezett, míg az ügyész több esetben nem találta elég súlyosnak a kiszabott büntetést. Így többek között Kulcsár Attila, Kerék Csaba, Schönthal Henrik büntetésének súlyosbítását kérte, továbbá a felmentett Rejtő E. Tibor és Dunai György bűnösségét is meg kellene állapítani a vádhatóság szerint.

A vádlottak közül heten kaptak letöltendő szabadságvesztést - összesen 26 év 8 hónapot -, és nyolc vádlottra róttak ki vagyonelkobzást, összesen mintegy 1,7 milliárd forint értékben. Az ügyész azt is indítványozta, hogy az összes letöltendő szabadságvesztésre ítélt vádlott kerüljön előzetes letartóztatásba, az ügyvédek viszont amellett érveltek, hogy elegendő lenne, ha lakhelyelhagyási tilalmat szabna ki a bíróság. Végül a bíróság döntése alapján csak Kulcsár került előzetes letartózatásba, Kerék Csaba, Schönthal Henrik és két másik vádlott pedig nem hagyhatja el lakhelyét. A bíróság szerint a brókerre kiszabott nyolcéves szabadságvesztés miatt fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye.

Kulcsár és Kerék bűnös

Nyolc év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság Kulcsár Attilára, akit bűnösnek talált sikkasztásban, köz- és magánokirat-hamisításban. Kulcsárra 230 milliós vagyonelkobzást is kirótt a bíróság, valamint 10 évre eltiltotta a közügyektől és 5 évig nem nem végezhet pénzügyi befektetői tevékenységet. A ténylegesen letöltendő büntetés kiszámításánál figyelembe fogják venni azt az időt, amit Kulcsár az eljárás során előzetes letartóztatásban, illetve házi őrizetben töltött. Kulcsár ügyvédje, Zámbó Gyula már az ítélethirdetés szünetében azt mondta az [origo]-nak: súlyosnak tartja az ítéletet, különösen annak fényében, hogy védence részletes beismerő vallomást tett.

Kerék Csaba másodrendű vádlott, a Britton cégcsoport egykori vezetője szintén bűnös a bíróság szerint, sikkasztás, pénzmosás és magánokirat-hamisítás bűntettében, ezért 5 év letöltendő börtönbüntetést kapott. Emellett a bíróság 177 milliós vagyonelkobzásra és cégében birtokolt tulajdonrészének elkobzásra ítélte, valamint 5 évre eltiltotta a közügyektől és a gazdasági tevékenységtől.

Rejtőt és Dunait felmentették

Felmentette viszont a bíróság Rejtő E. Tibor harmadrendű vádlottat, a K&H Bank korábbi vezérigazgatóját. Az ügyész rá is letöltendő szabadságvesztést kért korábban. Rejtő Kulcsár főnöke volt a K&H Bankban, és a bíró szerint különleges bizalmi kapcsolatban állt a brókerrel, de nincs bizonyíték arra, hogy segítette volna Kulcsárt a bűncselekmények elkövetésében. Az ítélet ismertetésekor a bíró azt is kiemelte, hogy Kulcsár egyedül Rejtő E. Tiborra nézve nem tett terhelő vallomást. Rejtő az ítélethirdetés után nem kívánt nyilatkozni.

Forró Tamás egykori televíziós újságírót 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte a bíróság sikkasztás miatt, de ennek végrehajtását három évre felfüggesztették. Ezenkívül 30 millió forint vagyonelkobzást szabtak ki rá. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Forró a K&H-hoz vitte a Világgazdaság című lapot kiadó Zöld Újság Rt. pénzét, amelyet Kulcsár saját tranzakcióihoz használt, cserébe 30 milliót adott a volt újságírónak.

Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő volt vezérigazgatója 3 év letöltendő börtönbüntetést és 150 millió forintos vagyonelkobzást kapott sikkasztás miatt, amiért Kulcsárra bízta az Állami Autópálya-kezelő Rt. nyolcmilliárd forintját. Hasonló okból három év börtönt és 58 millió forintos vagyonelkobzást róttak ki Garamszegi Gáborra, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesére. Dunai Györgyöt, a Betonút Rt. volt vezérigazgatóját felmentették.

Schönthaltól koboznák el a legtöbb pénzt

Schönthal Henrik, korábban Amerikában élő üzletembert pénzmosás és sikkasztás miatt négy év börtönnel és - a többi vádlotthoz képest a legnagyobb - 626 millió forintos vagyonelkobzással sújtotta első fokon a Fővárosi Bíróság. A szóbeli indoklás szerint Schönthal két cégét is Kulcsárék rendelkezésére bocsátotta, miközben tudta, hogy mihez nyújt segítséget.

Egy év 8 hónap letöltendő szabadságvesztéssel és 59 millió forint vagyonelkobzással sújtotta a bíróság El Abed Hasszan szír üzletembert gondatlanságból elkövetett pénzmosás és jogosulatlan pénzintézeti tevékenység miatt. A bíró szerint Hasszannak tudnia kellett volna, hogy az általa átváltott pénzek honnan származnak. Súlyosbító körülmény volt, hogy Hasszan korábban is összeütközésbe került már a törvénnyel.

Négy évre felfüggesztve két év börtönre és 320 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a bíróság Váradi Jánost, egykori kőbányai szocialista önkormányzati képviselőt, aki jutalék fejében Kulcsárra bízta az önkormányzat részvényeinek kezelését. Az elsikkasztott pénz jelentős része a Britton cégekhez került, amelyeknek több munkatársa felfüggesztett börtönbüntetést kapott csütörtökön gondatlanságból elkövetett pénzmosás miatt. A bíró szerint bennük is fel kellett volna merülnie, vajon honnan származik a pénz.

A K&H Bank egykori jogászát, Vígh Szabolcsot 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. Az ügyvéd az utolsó szó jogán is azt bizonygatta, hogy jóhiszeműen járt el, nem volt tudomása a szabálytalanságokról, megbízójának utasításait követte.

A taxis Gyuszi néven ismert Szekér Gyula 75 ezer forint pénzbüntetést kapott, a vád szerint ő hozta-vitte a pénzt Kulcsár ügyfeleinek. Szekér idegbecsípődésre hivatkozva nem jelent meg az ítélethirdetésen.

Az [origo] helyszíni tudósítója szerint a vádlottak feszülten, csendben hallgatták az ítélet ismertetését, soraikból egy pisszenés sem hallatszott. Itt megnézheti az összes ítéletet:

Az ügyben 92 tárgyalási napot tartottak, ennek során több mint kétszáz tanút hallgattak meg, és 150 ezer oldalnyi iratot tekintettek át. Az írásba foglalt teljes ítélet az indoklással együtt meghaladja a 800 oldalt, ezért a bíró a csütörtöki tárgyaláson a teljes indoklás ismertetésétől eltekintett, mint mondta, az napokig eltartana. Röviden ugyanakkor összefoglalta, mire alapozva hozta meg ítéletét a bírói tanács.

Beszélt többek között Kulcsár sokat kritizált ügyészségi kihallgatásáról is, a bíró ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "az oldott hangulat nem eljárásjogi kategória", vagyis ezt nem lehet figyelembe venni az ügy mérlegelésekor. Mint mondta, több ügyvéd az egész védelmet erre építette fel, a bíróság viszont nem találta törvénytelennek Kulcsár vallomástételét, és az eljárás során kirendelt szakértők is megerősítették a volt bróker állításait.

"Megtanulta a szakmát"

A bíró szerint az ügyben különös szerepe lett egy kávéháznak, Kulcsár itt találkozott rendszeresen Kerékkel, itt találták ki, hogyan kezelik majd a rájuk bízott pénzeket és teszik zsebre az extra hozamot. Kulcsár azonban spirálba került, hiszen az elsikkasztott pénzt és az ügyfeleknek ígért magas hozamokat is ki kellett termelnie, ezért minél több tőkére kellett szert tennie. Közben elterjedt Budapesten, hogy Kulcsár a megszokott hozam többszörösét ígéri. "Megtanulta ő ezt a szakmát" - jegyezte meg a bíró. A nyomozás során kiderült, hogy Kulcsárnak nincs is szakirányú végzettsége.

Kerék Csabával kapcsolatban a bíró megjegyezte, ő biztosította a pénzügyi műveletekhez szükséges szakmaiságot, míg Kulcsár volt a "pénzgyűjtő". Elutasították Kerék védekezését, miszerint ő nem foglalkozott a pénz eredetével. A vádlottak védekezését pedig, hogy a pénzügyi műveletekkel egy ponton túl "minden rendben volt", a bíró úgy kommentálta: éppen az "a pénzmosás természetrajza", hogy a bűnös eredetű pénz mozgása egy idő után szabályossá válik.

Ruttner György, Kerék védője az ítélethirdetés után azt mondta, a bíróság ítélete alapján "egy ország tévedett", amikor a nyilvánosságra került felvétel alapján úgy gondolta, valami nincs rendben Kulcsár kihallgatásán. Az ügyvéd továbbra is fenntartja, hogy a jegyzőkönyvek és a felvételek ellentmondásai miatt eldönthetetlen, valójában mit is vallott Kulcsár Attila. Azt nem vitatta, hogy a volt bróker ellopta az ügyfelek, illetve a bank pénzét, de állítja, védence erről nem tudott, és nem is segédkezett benne.

Csak Kulcsár érezte magát bűnösnek

A mintegy kéttucatnyi vádlott ártatlanságát hangoztatta az utolsó szó jogán az ítélethirdetés előtti utolsó tárgyaláson, múlt pénteken. Kulcsár nem kívánt beszélni, ő már korábban elismerte bűnösségét. Vádbeszédében az ügyész tucatnyi vádlottra kért letöltendő szabadságvesztést és összesen több mint 2,3 milliárdos vagyonelkobzást.

Forrás: MTI
Csendben hallgatták az ítélethirdetést

Az ügyész letöltendő szabadságvesztést kért többek között Kulcsár Attilára, Kerék Csabára, a Britton cégcsoport volt magyarországi vezetőjére, Rejtő E. Tiborra, a K&H Bank volt vezérigazgatójára, Garamszegi Gáborra, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesére, Bitvai Miklósra, az Állami Autópálya-kezelő volt vezérigazgatójára és Forró Tamás újságíróra.

Kulcsár ügyvédje korábbi védőbeszédében azt kérte, hogy a bíróság védence esetében a vádbeli minősített sikkasztás 5-10 évig terjedő büntetési tétele helyett a büntető törvénykönyv enyhítő szakaszának megfelelően csupán a 2-8 évig terjedő büntetési tételt alkalmazza. Továbbá tekintsen el a vagyonelkobzástól, miután Kulcsár teljes vagyona zár alatt van.

Az eljárás során Kulcsár saját maga és több társa ellen is terhelő vallomásokat tett, amelyek szerint akkor, amikor a K&H Equities brókercégnél dolgozott, egyik vádlott-társa bírta rá arra, hogy az ügyfelek pénzét tudtuk és beleegyezésük nélkül felhasználják.

Az ügyészség nyolcmilliárd forintot meghaladó kárról beszélt az egyik korábbi tárgyaláson, a brókercég képviselője is ekkora igényt támasztott a vádlottakkal szemben. A különböző eljárások adatai szerint jogerős ítéletek és peren kívüli egyezségek során eddig 11 milliárdot fizettek ki a brókerbotrányban, 32 milliárdnyi követelés jelenleg is függőben van, az összes veszteség megközelítheti a 46 milliárdot.