Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Ajándékutalvány

Adj ajándékba segítséget!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - Kövesd itt!

Hogy gyilkol a légkondi? Küzdj ellene Sárkányfával!

Közzétéve: 2010. 08. 17. Írta: Szatmári Nóra Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
A légkondicionálók mindennapi életünk sarkalatos részévé váltak. Sajnálatos módon állandó használatuk hosszútávon biztos, hogy negatív hatással van az emberi szervezetre.

Nézzük az okokat: A légkondicionáló használata mellett legtöbbször nem szellőztetik a helyiséget, így kizárják a külvilágot és a friss levegőt. Így, habár hűs levegő járja át a szobát, a levegő minősége romlik, elhasználódik. A hűtő/fűtő, szellőztető, légkondicionáló rendszerek számos egészségkárosító probléma okozói lehetnek, ha nem tisztítják, fertőtlenítik azokat rendszeresen. A készülék a többször felhasznált, már rossz minőségű levegő újrafelhasználásával különböző gomba- és baktériumtenyészeteket juttat vissza a szobába. Pl.: (penész)gomba fajok (aspergillus, penicillum) mellett a legveszélyesebb baktériumtörzs a legionella , amely a-típusos tüdőgyulladást okoz, ami az esetek 10%-ban halálos kimenetelű. A szennyeződések következménye tehát nem csupán diszkomfort érzés (pl. kellemetlen szag a készülék bekapcsolásakor), hanem komoly egészségi kockázat, így a fentieken kívül allergiás tünetek, állandó légzési nehézségek, nyálkahártya-irritáció, köhögési inger, fejfájás stb. A légkondicionáló nem megfelelő hőfoka és a levegő gyors keveredése lehűléshez is vezethet! Fontos tudni, hogy a szűrő tisztítása csupán a berendezés műszaki védelmét szolgálja, nincs hatással a levegő tisztaságára. Évente legalább két alkalommal érdemes a légkondicionáló fertőtlenítését elvégezni, megszabadítani a hűtőbordákat a rárakódott szennyeződésektől, és ez által megszüntetni a fertőzések gócpontjait.

Minél többen vannak egy adott, légkondicionált helyiségben, – legyen az lakás vagy munkahely, és minél kevesebbet szellőztetnek, annál nagyobb a problémák előfordulásának lehetősége.

Jómagam évekig dolgoztam légkondicionált helyiségben, s krónikus asztma alakult ki nálam (bizonyíthatóan) ennek eredményeképpen.

Mit tehet ellene? A fent leírtak szerint a készülék karbantartása nagyon fontos. Valamint használjunk szobanövényeket! Ezek oxigént termelnek, vizet párologtatnak, és egyes fajtáik képesek az irodai és otthoni légtérben előforduló káros anyagok megkötésére. Emellett természetesen a hangulatjavító hatásuk sem elhanyagolható.
Kutatások bizonyítják, hogy számos növény káros anyag megkötõ képessége kiemelkedő. (Az első ezzel foglalkozó szakember Dr. B.C. Wolerton, a NASA kutatója). Ezek közé tartozik az Aloé (Aloe barbadensis), Csokrosinda (Chlorophytum elatum), Sárkányfa (Dracaena fragans), Szobai futóka ( Epiperum aureus), Borostyánvirág ( Hedera helix), Vitorlavirág (Spatiphyllum), Filodendron ( Philodendron selloum).

Jól tesszük, ha ilyen növényeket tartunk abban a helyiségbe, ahol a légkondit alkalmazzuk.

Redőnyöket, árnyékolókat alkalmazva, esetleg lombhullató fák ültetése az épület déli oldalára, olcsóbb és egészségesebb.

2004-04-05
Forrás: Ezoterikus.hu