szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányfő hétfőn délben bemutatta új minisztereit. A kormányprogram nem változik. Egyes minisztériumokban két államtitkár is tevékenykedik majd. Nem változik a kormány programja, „az elkövetkező 2 évben a világ a gyors egyensúlyteremtés és a munkahelyteremtés körül fog forogni” – jelentette be Gyurcsány sajtótájékoztatóján. „Büszke Magyarországot akarunk, ennek érdekében alakítjuk át a kormányt” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: a kormányzati politika központjában a beruházások, fejlesztési, kutatási, innovációs feladatok állnak.

Bejelentés után
Szili óvatos és kérdései vannak, Herényi bizalmi szavazást szeretne, Kóka Gyurcsány ésszerű javaslatairól beszél. A kormányátalakítás kommentárjait olvassa el itt!

© Stiller Ákos
Bajnai Gordon

A bajai származású Bajnai Gordon (részletes HVG-portré itt) Közgazdaság-tudományi egyetemet végzett, a KISZ-ben Gyurcsány Ferenccel és Szilvásy Györggyel együtt politizált. Előbb a Creditum privatizációs pénzügyi tanácsadó cégnél, majd a Creditanstalt CA-IB Értékpapír Rt-nél dolgozik, később a Wallis Rt. vezérigazgatója lesz. A 2006-os kormányalakításkor Bajnai kormánybiztosként vezette az EU-ból jövő pénzek elosztását koordináló szervezetet, az NFÜ-t, a MEH-et vezető miniszternek alárendelve. 2007 nyarán formálisan is kormánytaggá vált, önkormányzati és területfejlesztési miniszter lett. Gyurcsány Ferenc most a gazdasági csúcsminisztérium, a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca élére nevezi ki. A minisztérium feladatai közé tartozik majd a gazdaság fejlesztési, a regionális területfejlesztés és az uniós fejlesztési politikával kapcsolatos teendők ellátása.


© Stiller Ákos
Molnár Károly

Tárca nélküli miniszter felügyeli a tudománypolitikát, kutatás-fejlesztést, innovációt. A posztot Molnár Károlynak, a Budapesti Műszaki Egyetem Széchenyi-díjas rektorának szánják. A hatvannégy éves a BME gépészmérnöki karán szervett oklevelet, majd végigjárta a ranglétrát: tanársegéd, adjunktus, docens, tanár, tanszékvezető, dékánhelyettes, majd dékán, rektorhelyettes, majd rektor lesz. 1991-ben a műszaki tudomány doktora lesz. Három éve pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést kapja. A BME élére augusztus 1-jén neveznek ki új rektort, a székre Molnár Károly nem is pályázott újra. Molnár a Magyar Rektori Konferencia elnökeként egyébként úgy foglalt állást, a képzési hozzájárulásra az egyetemek fejlesztése szempontjából szükség van.

© Stiller Ákos

Székely Tamás
 
Az egészségügyi tárca élén Horváth Ágnest váltó Székely (részletes HVG-portré itt) már 38 évesen, gyakorlott sebészorvosként a Balassa-kórház főigazgatója lett, majd annak bezárása után, 1996-ban kerül először az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz, főosztályvezetőként. Előbb visszakerül az orvosszakmába, majd 2005-ben ismét OEP-es lesz, ezúttal főigazgató-helyettesként. Horváth Ágnes 2007-ben a járóbeteg-szakellátás modernizálásával bízza meg, de az év végén újra az egészségbiztosítóhoz kerül, vezetőként. Április közepén Gyurcsány Ferenc azzal bízta meg, hogy a vizitdíj eltörlését követően haladéktalanul egyeztessen a szakmával az alapellátás finanszírozásáról. A hírek szerint ez sikerült is, Székelynek még Éger István kamarai elnököt is sikerült megpuhítania: kedden az érintettek aláírhatják a megállapodást.

Szabó Pál
 

© Stiller Ákos
Az infrastrukturális fejlesztéseket – többek között a Magyar Államvasutak Zrt-t és az autópálya-építéseket – felügyelő, közlekedési, hírközlési és energiaügyi új tárca első embere a Szabó Pál lesz, aki a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója. A 61 éves közgazdász pályafutását külkereskedőként kezdte, majd az Aluker, azt követően pedig a Hungalu vezérigazgatói posztjából került 1996-ban az ÁPV Rt. élére két évre. Szabó irányítása alatt – 2002-től – kezdett a Posta az európai uniós liberalizációra, a piacnyitásra készülni. Első körben megszüntették a kis postákat, és azokat mobilpostával helyettesítették. Miután távozott a MeH-ből a kabinetfőnök, Gál J. Zoltán, Szabó - az Index információi szerint - kis híján a helyére került, de az akkoriban kirobbant postásbicikli-botrány miatt végül az agrártárca államtitkárát, Ficsor Ádámot nevezték ki. Államtitkára a szocialisták eddigi pártpénztárnoka, Puch László lesz.

Gyenesei István

© Stiller Ákos
Az önálló önkormányzati minisztérium élén Bajnai Gordont váltó Gyenesei a parlamentbe jutott egyetlen független képviselő (egy korábbi HVG-interjút olvashatnak vele itt). A Somogyért Egyesület színeiben mandátumhoz jutott 57 éves, mérnök-közgazdász, politológus a Somogy Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke 1998 óta. Ezt megelőzően, 1986-91 között a Megyei Tanács elnöke, azt követően pedig három évig a Megyei Közgyűlés elnöke volt. Ismert szakember az önkormányzati munka, a területfejlesztés, az ifjúsággal és az időskorúakkal való törődés, a civil szféra és a sport területén. Ez utóbbit mutatja az is, hogy 1988 óta a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja, 1996-2000 között pedig a szervezet alelnökeként tevékenykedett. Gyenesei jó kapcsolatát a szocialistákkal jelzi, hogy párton kívüliként kerülhet az önkormányzati minisztérium élére. Bár, a jó kapcsolat tudott dolog: a 2006-os országgyűlési választások második fordulójában szocialista riválisa lépett vissza az ő javára, s a 2006 őszi bizalmi szavazáson is Gyurcsány mellett voksolt az újdonsült miniszter.

Szűcs Erika
 
© Stiller Ákos
A szociális és munkaügyi tárca vezetésére esélyes jelölt, a közgazdász végzettségű Szűcs Erika 1981 és 1989 között a városi és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei pártirányítás második embere volt, 1989-ben az MSZP alapítója, jelenleg országos választmányi tag, a miskolci városi választmány elnöke. A rendszerváltás után a pénzügyi szektorban helyezkedett el, a Magyar Hitelbank városi igazgatóságán kisvállalkozások hitelezésével foglalkozott. 1993-tól az Agrobank miskolci igazgatóságának vezetője, 1996-tól 1999-ig a Rákóczi Regionális Fejlesztési Bank vezérigazgatója volt. 2000-től a Perfekt Rt. területi igazgatója, 2002-től Miskolc alpolgármestere. Az 57 éves politikus a városvezetésben a fejlesztési-tervezési területet, valamint az egészségügyi és szociális ellátási rendszereket felügyeli. A 2006. évi országgyűlési választások után a parlamentben az európai ügyek bizottságának tagjaként tevékenykedik. Lamperth Mónika a szocialista pártban tevékenykedik ezentúl, az operatív szervezeti irányítás felelőse lesz.

© Stiller Ákos
Szabó Imre
 
A leendő környezetvédelmi miniszter a németül társalgási szinten beszélő, 55 éves Szabó Imre, aki végzettségét tekintve testnevelő tanár, illetve futballedző. A nyolcvanas években az Állami Ifjúsági és Sporthivatal osztályvezetői szintjéig vitte, majd onnan a Magyar Természetbarát Szövetségben menetelt az elnöki tisztig. 1977-től kezdve MSZMP-tag, 1992-től MSZP-s, 1995-től Pest megyei pártelnök volt. Szentendrei képviselő, bizottsági elnök, frakcióvezető-helyettes is volt. 2006 májusától a környezetvédelmi bizottság tagja lett, majd az év novemberében a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács újjáalakulásakor ismét elnökké választották. Korábban a kormányátalakításos tippjátékban Baja Ferenc vagy Oláh Lajos jött szóba tárcavezetőnek, hozzájuk képest a méginkább ismeretlen Szabó lesz az.

 

MTI/hvg.hu Itthon

Székely, Gyenesei, Szabó, Szűcs - új nevek a kormányban

Délben jelenti be a kormányátalakítást a miniszterelnök; a változásokról vasárnap késő este több órán keresztül tárgyaltak az MSZP vezetői. A miniszterelnök szerint az átalakítás alapvető célja a fejlesztési ügyek középpontba állítása.

MTI Itthon

Szonda Ipsos: mélyponton a két kormánypárt

A kormánykoalíciós szakításból az MSZP és az SZDSZ sem jött ki jól. A szocialisták támogatottsága jelenleg a népesség egészén belül 15, a szabad demokratáké 1 százalékos - közölte a Szonda Ipsos közvélemény-kutatása alapján hétfőn a Népszabadság.