szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eljön az idő, amikor a fogszuvasodást tömések helyett a fog újraépítésével kezelik. Az eljárás kiváltaná a jelenlegi lyukfoltozást, a fogzománc és a dentin – amelyek a test legkeményebb részévé teszik a fogakat – ugyanis felválthatnák az arany- és kerámiatöméseket.

Az anyagtudománnyal foglalkozó szakemberek közel járnak a szuvas fogak újraépítéséhez szükséges kémiai anyagok megfelelő oldatának megtalálásához. Az a cél, hogy a szuvasodásnak induló, még idejében felfedezett fogakat sikerüljön ásványi anyagokkal feltölteni – fogalmazott Sally Marshall, a Kaliforniai Egyetem professzora, aki a fog  belső részeinek újraépítésével kapcsolatban végzett kutatásokat. A fogregenerálással elkerülhetővé válik a fúrás-tömés eljárás.

Fogászati kezelés. Elfelejthetjük a
fúrást?
© Dripnet
Noha még évtizedekig várhatunk arra, hogy elvesztett fogainkat a semmiből újjávarázsolják, az a lehetőség, hogy a test saját építőanyagainak felhasználásával elvégezhetővé válnának bizonyos beavatkozások, megkönnyítené a fogorvosok s a páciensek életét, akik az 1840-es évek óta fémtömésekkel foltozgatják a lyukakat.

Fogunkat kívülről zománc védi. A szervezet által termelt apró kristályok alkotják ennek az átlátszó rétegnek a jellegzetes szerkezetét. A kerámiaszerű burkolat alatt bújik meg a dentin, amelynek keménységét a kollagén rostok erősítik, hasonlóan ahhoz, ahogyan a szalmaszálak a vályogtéglákét. A zománc és a dentin rendkívül erős és tartós anyagok, amelyek képesek megjavítani magukat.

Mivel a fogak jórészt ásványi anyagokat tartalmaznak, legfőképpen az erózióra érzékenyek: a baktériumok, vagy akár a szénsavas és cukrorzott italok okozta savak miatt a fogzománc veszít mineralizáltságából. A szervezet többnyire folyamatosan dolgozik a károk kis részének helyreállításán, de mikor a védekező rendszer túlterhelődik, a baktériumok áttörik a zománc-dentin határt, és szuvasodást okoznak.

A dentin kollagénhálózatba ágyazott apatitkristályokat tartalmaz. A szájüregben lévő savak azonban kioldják az ásványokat a dentinből, amely ettől felpuhul, s így hasznavehetetlenné válik. Az egészséges dentin kétszer olyan masszív, mint a fenyőfa, ám a sérült jóval inkább hasonlít egy radírra.

A szerkezeti biológiával foglalkozó szaklapban, a Journal of Structural Biology-ban megjelent kutatás azt taglalja, hogyan lehet újranöveszteni a szuvas fogak dentinrétegét kalcium tartalmú ionoldat (elektromosan töltött részecskék) segítségével.

Az oldatot egy teszt során vékony rétegben felvitték kísérleti alanyok fogára, így bizonyos részeken sikerült visszaállítani a fogak mineralizáltsági fokát. Ám a kihívás az, hogy sikerüljön a kristályokat újranöveszteni a teljes dentinállományban. A megfelelő gyógyuláshoz ugyanis a kristályokat a fog aljától egészen a zománcig kell felépíteni. Marshall nem biztos abban, hogy ez megtörténik, de elhatározta, hogy az elkövetkezendő néhány év alatt meg fogja találni a dentin helyreállításához szükséges eljárást.

MTI Shake

Rémtörténetek és sikersztorik a magyar fogorvosokról

Néha komoly árat fizetnek a hazainál összemérhetetlenül olcsóbb magyarországi fogászati kezelésekért a brit páciensek, de az esetek többségében az alacsonyabb árért világszínvonalú kiszolgálásban részesülnek - ez derül ki a The Sunday Telegraph terjedelmes összeállításából.

MTI Plázs

Milyen allergiát szedhetünk össze a fogorvosnál?

Bár Magyarországon nem készült reprezentatív felmérés a fogászati allergia gyakoriságáról, ismeretes tény, hogy létezik. Kinél fordulhat elő, milyen panaszokat okoz, és hogyan orvosolhatók a tünetek? A kérdésekre Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológusa válaszolt.

MTI Plázs

Fogorvosi rutinvizsgálattal kideríthető a csontritkulás

A csontritkulás, a változó korú nők rettegett betegsége egy új számítógépes program segítségével rutin fogászati röntgenvizsgálattal könnyen és olcsón felismerhetővé válik - áll a Bone (Csont) című szaklap internetes kiadásában megjelent tanulmányban.